Incident

Drie personen aangehouden voor illegaal dronegebruik in Groningen

Maandagmiddag heeft de politie in Groningen ingegrepen na het waarnemen van drones die boven de politielocatie aan de Sontweg vlogen. De drones, die slechts enkele meters boven de grond zweefden, wekten het vermoeden dat er opnames werden gemaakt van het politieterrein, een actie die zowel ongeautoriseerd als illegaal is gezien de geldende vliegverboden in dit gebied.

Aanhouding

De politie startte onmiddellijk een zoekactie naar de verantwoordelijke piloten, wat leidde tot de snelle aanhouding van drie personen in een nabijgelegen voertuig. Deze individuen worden nu aangeklaagd voor meerdere overtredingen, waaronder het vliegen in verboden gebied en het besturen van een drone zonder de benodigde vergunningen. Bovendien wordt tegen de piloot die tevens het voertuig bestuurde, extra proces-verbaal opgemaakt wegens rijden en vliegen onder invloed van verdovende middelen.

De in beslag genomen drones vormen een cruciaal onderdeel van het lopende onderzoek, waarbij verhoor van de verdachten moet uitwijzen wie precies verantwoordelijk was voor de besturing van de drones, wat precies is vastgelegd tijdens de vlucht en wat het motief was achter deze actie.

Strikte regelgeving

Deze gebeurtenis benadrukt de strikte regelgeving rondom het gebruik van drones, met name in de nabijheid van gevoelige locaties zoals politiebureaus. Het voorval onderstreept tevens het belang van bewustwording en naleving van de lokale en nationale dronevoorschriften om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Drie personen aangehouden voor illegaal dronegebruik in Groningen

 • Erg jammer dit. Door dit soort onverantwoorde acties wordt de regelgeving omtrent drones alleen maar strenger.

  Beantwoorden
 • Stel je voor wat voor ongelooflijke deze mini drones hadden kunnen veroorzaken met de massavernietigingscamera. Enkele meters boven de grond nog wel! Bijna zo hoog als die woonflat aan de achterkant vanwaar je het hele terrein kunt overzien.

  Het benadrukt maar weer eens dat we het best een wapenvergunning moeten aanvragen om ons te verdedigen tegen drones en dronepiloten. Hopelijk wordt de doodstraf ook weer ingevoerd en alle drones zo spoedig mogelijk verboden. Zie je een drone waar dan ook, bel dan meteen de politie.

  Dank jullie wel Dronewatch voor jullie strijd tegen deze gevaarlijke vliegende door Satan gezonden demonen.

  Beantwoorden
 • Ik vind het wel opmerkelijk dat de drones meteen in beslag zijn genomen. Als je met de fiets of auto een overtreding begaat dan worden deze ook niet meteen in beslag genomen.

  Beantwoorden
  • Mark Vermaat

   Omdat de fiets zelf geen informatie bevat die van belang is voor het onderzoek naar de overtreding. De sd kaart in de drone kan in deze zaak wel informatie opleveren, vandaar de inbeslagname.

   Beantwoorden
    • Avatar foto Wiebe de Jager

     Om de flight logs te kunnen uitlezen, moet de politie de beschikking hebben over zowel drone als controller. Aanvullend daarop kan er beeldmateriaal worden bekeken dat op de sd kaart staat.

     Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier