Opinie

Storing legt kwetsbaarheid 5G bloot: SAR-expert pleit voor mesh-netwerken

Naar aanleiding van een grootschalige netwerkstoring in de Verenigde Staten, waardoor tienduizenden Amerikanen zonder mobiele telefoonverbinding kwamen te zitten, waarschuwt Romeo Durscher, een vooraanstaand expert op het gebied van Search&Rescue (SAR) en mobiele robotica, voor de overmatige afhankelijkheid van 5G-technologie, vooral in kritieke toepassingen zoals drone-operaties. De storing trof voornamelijk klanten van AT&T, maar ook abonnees van Verizon en T-Mobile meldden problemen.

Kwetsbaarheid van 5G

Durscher uitte zijn zorgen uitte op het sociale netwerk X. “Drones op 5G zijn geweldig, tot dit gebeurt! En dit kan gebeuren door zonneactiviteit, cyberaanvallen, rampen enz.”, schrijft Durscher. Zijn commentaar wijst op de risico’s van een enkele technologie voor kritieke communicatie, vooral in situaties waarin de betrouwbaarheid van levensbelang is, zoals bij search&rescue-operaties.

5G wordt vaak gezien als de ultieme oplossing voor de toekomst van datacommunicatie, met name voor drones die buiten het zicht vliegen (BVLOS). De technologie belooft ongekende snelheden en capaciteit, wat essentieel is voor de realtime dataoverdracht die nodig is voor complexe drone-operaties. Echter, de recente storing onderstreept de noodzaak voor robuustere, meer veerkrachtige communicatie-oplossingen.

Pleidooi voor mesh-netwerken

Durscher pleit voor het gebruik van alternatieve technologieën, zoals mesh networking, een systeem waarbij elke node in het netwerk kan communiceren en data doorgeven aan de volgende, waardoor een dynamisch, zelfhelend netwerk ontstaat dat minder vatbaar is voor storingen. Mesh-netwerken bieden de mogelijkheid om communicatie te behouden zelfs wanneer bepaalde delen van het netwerk uitvallen, wat cruciaal kan zijn tijdens noodsituaties.

Durscher’s pleidooi voor een meer genuanceerde benadering van communicatietechnologie in de drone-industrie en daarbuiten weerspiegelt een groeiend besef dat afhankelijkheid van een enkele technologie risico’s met zich meebrengt. “Het is tijd om na te denken over alternatieve communicatieoplossingen en mobiele robotica speelt een belangrijke rol in het leiden van de weg”, besluit Durscher.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier