Nieuws

Zweedse strijdkrachten kiezen voor Parrot Anafi USA

De Zweedse defensiemacht, Försvarsmakten genaamd, heeft aangekondigd intensief drones te zullen inzetten voor een breed scala aan operationele activiteiten. Voor deze doeleinden is gekozen voor de ANAFI USA-serie, geproduceerd door het Franse Parrot. Deze drones zullen voornamelijk worden ingezet door de Zweedse nationale garde, bekend als Hemvärnet, ter ondersteuning van diverse cruciale taken, waaronder beveiliging, bewaking, defensie en het uitvoeren van surveillance-operaties.

ANAFI USA

Hemvärnet zal als eerste worden uitgerust met deze drones om de eenheden bij hun operationele taken te ondersteunen. De uitrol van het droneprogramma binnen de gehele Heimwehr duurt enkele maanden. Hemvärnet, een cruciaal onderdeel van de Zweedse defensiestrategie, bestaat uit meer dan 20.000 vrijwillige soldaten die in vredestijd worden ingezet voor onder andere rampenbestrijding.

De keuze viel op de ANAFI USA (review), intern aangeduid als “UAV 06 A”. Dit model werd in de zomer van 2020 door Parrot gelanceerd en speelt in op de groeiende bezorgdheid over Chinese technologie in de VS. De drone, die slechts 500 gram weegt, beschikt over een 32x optische zoomcamera en een thermische camera met een resolutie van 320×256 pixels. De drones kunnen voorgeprogrammeerde routes vliegen en zijn ook zonder GPS inzetbaar.

Opleidingstraject

Het opleiden van instructeurs, die op hun beurt de dronepiloten zullen trainen, is in 2023 gestart en gaat dit jaar verder. De training van de soldaten die de drones zullen bedienen, start naar verwachting in de herfst van 2024.

Elke onderafdeling van de Heimwehr zal uiteindelijk een drone ontvangen, wat resulteert in “enkele honderden” drones, volgens officiële verklaringen. Daarnaast krijgen de strijdkrachten dit jaar een draagsysteem voor de Parrot ANAFI USA, wat het transport van drones en accessoires tijdens missies vergemakkelijkt.

(bron: Försvarsmakten)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier