Tech

Doe-het-zelvers realiseren GPS-onafhankelijke drone voor minder dan $500 – en dat binnen 24 uur

Een team van drie gepassioneerde dronebouwers heeft een innovatieve doorbraak gerealiseerd door voor minder dan $500 een drone te construeren die kan navigeren zonder GPS-satellietsignalen, gebruikmakend van een camera en vooraf gedownloade Google Maps-gegevens. Het prototype werd binnen een tijdsbestek van 24 uur gerealiseerd tijdens een hackathon met de focus op defensietechnologie.

Locatiebepaling zonder GPS

Tijdens de hackathon realiseerde het team een zelfontworpen 3D-geprinte fixed-wing drone, aangedreven door een motor aan de achterkant. Aan de onderzijde werd een naar beneden gerichte camera voor georeferentie geplaatst. Dankzij deze camera kan de drone zijn positie bepalen door overeenkomsten in de beelden van Google Maps te identificeren en zo een ruwe schatting van de coördinaten te verkrijgen.

De drone is bovendien niet afhankelijk van een actieve internetverbinding. Google Maps stelt gebruikers namelijk in staat om vooraf segmenten van kaarten te downloaden voor gebruik in gebieden zonder internetverbinding, zoals bij reizen of kamperen in afgelegen gebieden. Het team heeft deze functionaliteit gebruikt om de drone onder alle omstandigheden operationeel te houden.

Bron: X.com/ilaffey2

Van groot belang

Het belang van dergelijke technologie is groot. Door niet afhankelijk te zijn van satellietnavigatie of datacommunicatie kan de drone missies uitvoeren in afgelegen omgevingen waar geen ontvangst is of locaties waar het GPS-signaal (bewust) is verstoord. De drone kan in principe overal ter wereld zijn locatie bepalen, zolang er maar actueel kaartmateriaal voorhanden is.

Dit heeft duidelijke voordelen voor de defensie-industrie, die altijd op zoek is naar vooruitgang in UAV-technologie om vijandelijke verdedigingen te omzeilen. Bovendien kan de drone voor minder dan $500 worden geproduceerd, met de mogelijkheid tot verdere kostenverlaging bij massaproductie. De technologie is direct relevant voor bijvoorbeeld de Oekraïense strijdkrachten, wiens drones steeds vaker worden gestoord door Russische jammers.

Defensiehackathon

De realisatie van deze GPS-onafhankelijke drone vond plaats tijdens de El Segundo Defense Tech Hackathon, een evenement georganiseerd door 8VC, Entrepreneur First en Apollo Defense in samenwerking met het Amerikaanse Ministerie van Defensie en het National Security Innovation Network (NSIN). De hackathon stond in het teken van counter UAS-technologieën, kunstmatige intelligentie/machine learning (AI/ML) en RF/elektronische oorlogsvoering.

Volgens teamlid Ian Laffey omvatte hun project het ontwerpen, 3D-printen en bouwen van een drone die in staat is om GPS-coördinaten te berekenen zonder signaal, door gebruik te maken van een camera en Google Maps—dit alles binnen een periode van 24 uur.

(via dronenr)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Doe-het-zelvers realiseren GPS-onafhankelijke drone voor minder dan $500 – en dat binnen 24 uur

 • 30 jaar geleden was er al sprake van navigatie op basis van geografische herkenning. O.a. voor kruis raketten… Dus zo nieuw en revolutionaire is het niet.
  TERCOM

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Nee, nieuw is het niet. Maar dat handige knutselaars zoiets binnen 24 uur tegen minimale kosten kunnen realiseren, op basis van commercieel verkrijgbare componenten en vrij beschikbare informatie, wel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier