Nieuws

X-account dronemaker Parrot gehackt (+update)

Het X-account van de Franse dronefabrikant Parrot, bekend om zijn focus op business-to-business (B2B) en defensietoepassingen, is in de avond van 22 februari gehackt. Parrot, dat zijn drones promoot als een veilig alternatief voor Chinese drones, met name gezien de toenemende zorgen over cyberveiligheid, is nu zelf het slachtoffer geworden van een digitale veiligheidsinbreuk.

Accountovername

Op de avond van 22 februari onderging het X-account van Parrot, met ruim 75.000 volgers, een opmerkelijke transformatie. Een cryptische boodschap werd gepost: “De marketingdirecteur van Parrot laat iedereen de controle over zijn afdeling nemen. Wat zou het management moeten doen?” Het ligt voor de hand dat het account niet was beveiligd met tweefactorauthenticatie (2FA), de meest elementaire veiligheidsmaatregel die een bedrijf kan implementeren, waardoor het account eenvoudig kon worden overgenomen.

Na de overname kreeg het account een visuele metamorfose; de profielafbeelding werd vervangen door die van een papegaai, terwijl de accountnaam werd gewijzigd in ‘no-name’. Ook de headerafbeelding werd vervangen door een groot doodshoofd. Het is onduidelijk of dit een doelbewuste poging is om het bedrijf in verlegenheid te brengen of dat het om een gelegenheidshack gaat.

Pijnlijk

De hack is in ieder geval bijzonder pijnlijk voor Parrot, aangezien het bedrijf zich regelmatig uitspreekt over het belang van cyberveiligheid en zijn producten als veilige alternatieven voor drones geproduceerd door Chinese bedrijven aanprijst.

Heel actief was Parrot de laatste tijd niet op X; de laatste door het bedrijf geplaatste update stamt uit 6 maart 2023.

Update (22:30)

Inmiddels is de X-account van Parrot weer naar de oorspronkelijke staat hersteld, en ook het vreemde bericht is verwijderd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier