Video

Kijken: unieke dronebeelden van een zeldzaam natuurfenomeen in Australië

In de uitgestrekte Outback van Australië heeft dronepiloot Chris Tangey een zeldzaam en adembenemend natuurfenomeen vastgelegd. Met behulp van zijn drone maakte Tangey unieke beelden van een ‘willy-willy’, lokaal ook bekend als een ‘dust devil’, die over een recent platgebrand stuk wildernis trekt. De video kreeg de titel ‘ashnado’ vanwege de spectaculaire manier waarop de wervelwind as de lucht in slingert.

Willy-willy

Een ‘willy-willy’ is een kleine, snel draaiende wervelwind die typisch zichtbaar wordt wanneer hij stof en puin oppikt. Wat de beelden van Tangey echter onderscheidt, is de interactie van dit fenomeen met de gevolgen van een bosbrand. De wervelwind slingert een grote hoeveelheid as de lucht in, wat een hypnotiserend schouwspel oplevert tegen de achtergrond van de zwartgeblakerde aarde.

Het fenomeen is niet alleen visueel indrukwekkend, maar biedt ook belangrijke inzichten in de dynamiek van natuurbranden en de processen die volgen op de vernietiging ervan. Wetenschappers en meteorologen tonen grote belangstelling voor dergelijke beelden omdat ze kunnen helpen bij het beter begrijpen van de interacties tussen vuur, land en lucht.

Verantwoord gefilmd

Chris Tangey filmde dit bijzondere natuurfenomeen in het afgelegen noordelijke deel van de staat Zuid-Australië. Hij benadrukt dat de beelden op een verantwoorde wijze werden gemaakt: “Dit werd gefilmd door een professional bij een niet-gemelde, ongecontroleerde bosbrand, zonder dat er vliegtuigen of brandweerlieden aanwezig waren.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier