Pro

Innovatieve app transformeert DJI Mini 3 Pro tot barcodescannende drone

Het Oostenrijkse softwarebedrijf Anyline heeft een door AI aangedreven app ontwikkeld die de DJI Mini 3 Pro in staat stelt volautomatisch barcodes te scannen en voorraadtellingen uit te voeren in magazijnen. De toepassing werd ontwikkeld in samenwerking met Mondi, een wereldleider op het gebied van verpakkingen en papier. Bijzonder is dat de software-oplossing geen investeringen in specialistische hardware vergt.

Vliegende barcodescanner

Mondi, dat het voorraadbeheerproces in meerdere grote magazijnlocaties zocht te verbeteren, testte diverse technologische opties, waaronder handheld RFID- en camerascanners. Een doorbraak werd bereikt toen het bedrijf Anyline benaderd werd om zijn technologie voor mobiele gegevensverzameling toe te passen in combinatie met DJI Mini 3 Pro-drones. De technologie van Anyline verandert de minidrone in een vliegende barcodescanner, zonder dat daar aanvullende hardware voor nodig is.

De drone kan zo geprogrammeerd worden dat deze autonoom langs een vooraf bepaalde vliegroute vliegt, of handmatig worden bestuurd via een app, die tevens in real-time toont wat de drone scant. Functies zoals continu scannen en het vastleggen van meerdere barcodes stellen het apparaat in staat om tot 30 barcodes tegelijkertijd binnen het camerabeeld onafgebroken te scannen. Deze tellingen kunnen rechtstreeks worden gekoppeld aan het voorraadbeheersysteem.

Veiliger, sneller en nauwkeuriger

“Het inventariseren van een magazijn met autonome drones was een spannende uitdaging, en we waren verheugd om met Anyline samen te werken om dit te verwezenlijken,” aldus Rainer Steffl, CIO bij Mondi. “Na enkele maanden van testen, problemen oplossen en integratie met onze achterliggende systemen, hebben we met succes ons eerste volledige magazijn geteld, waardoor de technologie als succesvol is bewezen.”

Voordat er gebruik werd gemaakt van drones voor het scannen van barcodes, moesten meerdere werknemers met vorkheftrucks twee mensen tegelijkertijd optillen om de voorraad in grote magazijnen te scannen, soms maar eens per jaar. Dit proces, dat op hoogte werd uitgevoerd, vereiste vanwege de benodigde ruimte en extra veiligheidsmaatregelen dat het werk buiten de operationele uren van het magazijn plaatsvond. Nu kan één drone-operator de gehele voorraad, gangpad voor gangpad, tijdens operationele uren scannen. Dit nieuwe, moderne proces is veiliger, uiterst nauwkeurig en maakt een verplichte volledige magazijntelling na uren overbodig.

Off-the-shelf drones

Het uitvoeren van magazijntellingen met barcodescannende drones is op zich niet nieuw. Er bestaan er zelfs systemen die de tellingen volautomatisch uitvoeren, waarbij drones ’s nachts zonder menselijke tussenkomst uitvliegen om tellingen te verrichten. Het voordeel van de oplossing van Anyline is dat deze gebruikmaakt van betaalbare off-the-shelf DJI-drones. De software is tevens compatibel met andere DJI-drones, waaronder de Mavic 3 Enterprise.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier