Incident

Ophef in China om dronepiloot die op grote hoogte vliegtuigen filmt

In China is grote ophef ontstaan rond een dronepiloot die onder de bijnaam “Mavic 3 Pro die overal vliegt” op Douyin, de Chinese variant van TikTok, illegale luchtopnames heeft gepost van verschillende civiele luchtvaartuigen. De video’s, die duidelijk tonen hoe deze vliegtuigen tijdens hun vlucht worden gepasseerd, hebben geleid tot verontwaardiging onder dronevliegers en roepen vragen op over de veiligheid in het luchtruim.

Veel te hoog

Bij het bekijken van het Douyin-account van de gebruiker bleken er inderdaad talrijke luchtopnames van civiele verkeersvliegtuigen te zijn, inclusief beelden van het grote binnenlandse vliegtuig C919. Een van de video’s toont hoe de drone, op een hoogte van 498 meter boven het Dishui-meer – ongeveer 30 kilometer van de internationale luchthaven Shanghai Pudong – vliegt, terwijl de DJI Fly App waarschuwt dat er een bemand luchtvaartuig in de buurt is en dat de hoogtegrens van 120 meter wordt overschreden. Desondanks koos de piloot ervoor deze waarschuwingen te negeren.

Volgens de Chinese luchtvaartautoriteit is het luchtruim boven het Dishui-meer geschikt voor vluchten tot een maximumhoogte van 120 meter. Het vliegen op een hoogte van 498 meter, zoals de betrokken persoon deed, zonder dit te melden, wordt beschouwd als een volledig illegale vlucht.

Een ander incident betrof een Juneyao Airlines Boeing 787-9, die ook door de drone van de betreffende persoon werd gefilmd. Sommige experts suggereren dat de drone is voorzien van een NFZ-mod om dergelijke opnames te maken, wat zou betekenen dat de werkelijke vlieghoogte van de drone veel hoger zou kunnen zijn dan wat normaal gesproken ingesteld kan worden.

Een screenshot van de Douyin-pagina

Eerder incident

Dit incident roept herinneringen op aan een soortgelijk voorval 7 jaar geleden, toen een Mavic Pro drone een passagiersvliegtuig filmde dat het vliegveld van Tel Aviv naderde, wat destijds tot grote publieke verontwaardiging en overheidsingrijpen leidde. Het niet verstoren van civiele luchtvaartuigen zou de meest basale norm voor elke dronepiloot moeten zijn, maar deze “cowboys” lappen alle regels aan hun laars.

Veel drone-enthousiastelingen hebben inmiddels melding gemaakt van de video’s van de betrokken persoon op Douyin en roepen het platform op om de inhoud zo snel mogelijk te verwijderen, om te voorkomen dat illegaal vliegen wordt verheerlijkt op internet.

(bron: SB-DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Ophef in China om dronepiloot die op grote hoogte vliegtuigen filmt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier