Pro

Medical Drone Service breidt dronevloot uit met Eiger 3 van RigiTech

Medical Drone Service, een samenwerkingsverband tussen ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health, gaat naast het gebruik van delivery drones van Avy ook toestellen van de Zwitserse dronefabrikant RigiTech inzetten. Onlangs is de eerste drone van dit bedrijf, de Eiger 3, in gebruik genomen. Deze kan een nuttige lading van een paar kilo vervoeren over afstanden van tientallen kilometers.

Vlootuitbreiding

Met de toevoeging van de Eiger-drone groeit de vloot van Medical Drone Service naar drie onbemande luchtvaartuigen. Deze zullen worden ingezet om nieuwe operationele routes te ontwikkelen, over grotere afstanden dan de oorspronkelijke corridor Meppel-Zwolle.

De Eiger 3 VTOL fixed-wing drone beschikt over een speciaal ontworpen medisch compartiment met een volume van 15 liter dat tot 180 bloedbuisjes, drie bloedzakken of verschillende soorten medicatie kan bevatten. De lading mag maximaal 3 kg wegen. De drone heeft bij maximale belading een bereik van ongeveer 80 km enkele reis. Landingen worden zeer precies uitgevoerd met behulp van een speciale landingsmat. In samenwerking met Highrise wordt de verdere landingsinfrastructuur ontwikkeld.

Het payloadcompartiment van de Eiger 3.

Veiligheid en besturing

Voor de veiligheid is de Eiger voorzien van een ingebouwd parachutesysteem, wat vluchten boven dichtbevolkte gebieden mogelijk moet maken. De drone beschikt verder over geavanceerde detect-and-avoid (DAA)-systemen om ander luchtverkeer te kunnen signaleren. De communicatie verloopt via 3G/4G en/of een directe radioverbinding. Er is ook voorzien in een live videoverbinding met de controlekamer. De controlesoftware is webbased en kan vanaf uiteenlopende devices worden benaderd. Dit is vooral van belang bij het aansturen van vluchten vanuit het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag.

RigiTech heeft inmiddels uitgebreide trainingen verzorgd voor het personeel over het gebruik van het Eiger-platform. In de komende maanden zal Medical Drone Service een aantal testprocedures uitvoeren en de eerste vlucht van het toestel realiseren, wat de weg vrijmaakt voor de operationele inzet in de regio Rotterdam. Met het oog op het opschalen van de operatie en het rondmaken van de business case zal er ook getraind gaan worden in een zeer realistische simulator, waarin 1 piloot tot 10 drones kan aansturen.

De Eiger 3 kan verticaal opstijgen dankzij de 4 propellers.

Zorglogistiek

Medical Drone Service is een samenwerkingsinitiatief dat is opgezet door ANWB Medical Air Assistance en PostNL Health met het doel drones te integreren in de medische transportketen. Dit omvat het transport van medische benodigdheden, bloed, medicijnen en diagnostische monsters per drone. Het initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met gezondheidsinstellingen zoals Erasmus MC; Amsterdam UMC; Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); Isala; Sanquin; Certe; Resultlab; Sint Antonius; en Accureon.

De Eiger 3 van RigiTech zal worden ingezet naast de huidige twee toestellen van het type Avy Aera 3, die ook een maximaal bereik van 100 km en een laadcapaciteit van 3 kg hebben. De Avy Aera’s zullen worden ingezet tussen Meppel en Zwolle.

Relevante ervaring

RigiTech heeft reeds aanzienlijke ervaring opgedaan met medische transporten per drone. Zo wordt de Eiger in Frankrijk gebruikt voor bloedtransporten tussen analyse-laboratoria, reguliere luchttransporten tussen ziekenhuizen en klinieken in Genève, en voor soortgelijke activiteiten in Uruguay.

Onlangs heeft RigiTech ook goedkeuring gekregen van de regering van de Malediven om te starten met het vervoer van gezondheidszorg- en medische goederen over de 26 bewoonde atollen van het land, na succesvolle initiële tests in september.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier