Nieuws

4 jaar cel voor Amerikaan die politiedrone uit de lucht schoot

In een opmerkelijke rechtszaak in Florida is een 52-jarige man veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor het neerschieten van een politiedrone. De drone, een toestel uit de DJI Matrice-serie ter waarde van 29.000 dollar, werd op 11 juli 2021 tijdens een vlucht neergehaald door Wendell Goney, een inwoner van Mount Dora. De rechter veroordeelde hem niet alleen voor het uit de lucht schieten van de drone maar ook voor illegaal wapenbezit.

‘Lastiggevallen’

Goney, die het apparaat uit de lucht schoot omdat hij dacht dat het gestuurd was om hem te ‘lastig te vallen’, haalde de drone neer terwijl deze door de politie werd gebruikt om te helpen bij het onderzoek naar een mogelijke inbraak in een nabijgelegen bedrijfspand. De politie had de drone ingezet om een zoektocht in een gebied van ongeveer 10 hectare te versnellen. Tijdens deze operatie hoorden de agenten twee schoten, waarna de drone op een metalen dak viel en vlam vatte.

Toen de gedeputeerden arriveerden bij de plek van de schoten, werden ze geconfronteerd met Goney, die erkende dat hij de drone had neergeschoten met een .22 kaliber geweer. Naast het uiten van zijn ergernis over de drone, bekende Goney ook dat hij wettelijk geen vuurwapen mocht bezitten, aangezien hij een veroordeelde misdadiger is.

Lang strafblad

Een controle van zijn strafblad bevestigde dat Goney in Florida al 29 eerdere veroordelingen voor ernstige misdrijven had, waaronder zware mishandeling van een wetshandhavingsambtenaar, verzet bij arrestatie met geweld, illegaal drugsbezit, inbraak, en het bezit van een vuurwapen door een veroordeelde misdadiger.

Het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, het Amerikaanse Ministerie van Transport en het Sheriff’s Office van Lake County deden gezamenlijk onderzoek naar de zaak. Op 5 oktober 2023 bekende Goney schuldig te zijn aan het bezit van een vuurwapen als een veroordeelde misdadiger.

4 jaar cel

Senior US districtsrechter Gregory Presnell veroordeelde hem op 22 februari 2024 tot vier jaar in een federale gevangenis. Hij had tot een maximum van 10 jaar veroordeeld kunnen worden. Deze zaak benadrukt niet alleen de ernstige gevolgen van het uit de lucht schieten van drones, maar ook de strenge aanpak van wapenbezit door veroordeelde misdadigers in de Verenigde Staten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier