Noren klagen over overlast door maaltijdbezorgende drones
In Sjusjøen, de grootste vakantiegemeente van Noorwegen, is het nu mogelijk sushi aan je deur te laten bezorgen door een drone. De bezorgservice, gelanceerd door het bedrijf Kyte, stelt bewoners in staat eten te laten bezorgen in afgelegen gebieden. De autonoom opererende drones vanuit een basis in Lillehammer kunnen tot één kilogram goederen dragen. Echter, de geluidsoverlast die de drones veroorzaken, wekt bij sommigen ergernis.
Thuisbezorgservice
De thuisbezorgservice van Aviant werd in juli 2023 aangekondigd. Tijdens de coronapandemie focuste het bedrijf op het vervoeren van COVID-19-tests en bloedmonsters tussen districts- en centrale ziekenhuizen in Noorwegen per drone. Onder de naam Kyte werd deze dienst uitgebreid naar maaltijdbezorging, met Sjusjøen als eerste regio.
De service functioneert vergelijkbaar met andere voedselbezorgservices zoals Foodora en Wolt, maar dan in de lucht. “We ontvangen een bestelling, laden de drone, en vervolgens vliegt deze volledig autonoom naar de klant,” legt Fagernæs uit. Bij aankomst wordt het voedsel naar beneden getakeld.
Gemengde reacties
De nieuwe bezorgservice ontvangt gemengde reacties. In de Facebookgroep “Sjusjøen”, met 17.000 leden, hebben diverse mensen aangegeven niet blootgesteld te willen worden aan dronegeluiden in hun vakantiehuisje. Espen Seeberg, al 25 jaar eigenaar van een vakantiehuisje in Sjusjøen, ervaart de introductie van de drones voornamelijk als negatief door de geluidsoverlast. “De drone maakt veel lawaai. In het begin wist ik niet wat het was,” zegt hij.
Seeberg beschouwt de dronebezorgservice als een onnodige luxe die vooral dient om geld te verdienen en maakt zich zorgen over de veiligheid wanneer een drone van 16 kilo over mensen vliegt. Jardar Sølna Øverbye staat open voor het uitproberen van nieuwe dingen, maar erkent ook het probleem van geluidsoverlast. “We horen ze. Misschien moeten er regels komen over vlieggebieden of iets dergelijks.”
‘Technisch probleem’
Lars Erik Fagernæs, algemeen directeur van Aviant, het bedrijf achter de drones, begrijpt dat de introductie van nieuwe technologieën discussie en reacties oproept. “Geluid is een technisch probleem dat we kunnen oplossen,” beweert hij, verwijzend naar de succesvolle operaties in Trondheim waar geluidsoverlast geen groot probleem bleek. Hij voegt eraan toe dat de drones zijn uitgerust met een ingebouwde parachute voor het geval er iets onverwachts gebeurt tijdens de vlucht, wat de veiligheid verhoogt.
De drones van Aviant zijn gecertificeerd volgens EU-regelgeving voor het uitvoeren van autonome vluchten en hebben een maximaal bereik van 120 km. In de praktijk worden de dronebezorgdiensten aangeboden binnen servicegebieden met een straal van 30 km. Volgens het bedrijf kunnen hun drones werken bij temperaturen onder nul tot wel -15 °C, en bij harde wind tot 12 m/s.
Elders ook overlast
Niet alleen bezorgdrones veroorzaken overlast in Noorwegen. In de populaire regio Lofoten klagen bewoners steeds vaker over drones van toeristen en influencers. Niet alleen is er altijd wel gezoem van een drone te horen bij beroemde locaties, ook vliegen veel dronepiloten hoger dan toegestaan.
(bron: NRK)