Productnieuws

Oekraïens bedrijf ontwikkelt serie stoorzenders specifiek tegen FPV-drones

In de oorlog tussen Oekraïne en Rusland spelen FPV-drones een steeds grotere rol. Deze drones zijn goedkoop, uiterst wendbaar en, indien voorzien van een explosieve lading, extreem nuttig voor het uitvoeren van precisie-aanvallen op manschappen, loopgraven, schuilplaatsen en zelfs tanks. Om aanvallen van Russische zijde te voorkomen, heeft het Oekraïense bedrijf Kvertus een reeks jammingtools ontwikkeld die specifiek gericht zijn op het neutraliseren van FPV-drones.

FPV-jammers

Kvertus is een Oekraïens bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van beveiligingssystemen tegen onbemande luchtvaartuigen. Met het hoofdkantoor in Kiev, richt Kvertus zich niet alleen op de productie van elektronische oorlogsvoering en dronejammers, maar nu ook op de ontwikkeling van jammingtools specifiek gericht tegen FPV-drones.

Deze ontwikkeling is bijzonder relevant tegen de achtergrond van het voortdurende conflict tussen Oekraïne en Rusland, waarbij er in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van FPV-drones voorzien van explosieven. De behoefte aan effectieve tegenmaatregelen is daardoor urgenter dan ooit. Als antwoord hierop heeft Kvertus een assortiment aan jammingtools ontworpen, variërend van stationaire systemen tot draagbare oplossingen.

Brede productrange

Het assortiment van Kvertus omvat diverse producten, waarbij de Kvertus AD Kraken-E de meest complete oplossing biedt. Dit systeem zorgt voor 360° dekking tegen zowel GPS-gestuurde drones als FPV-drones. Het blokkeert diverse frequentiebanden voor besturing en videosignalen, evenals GPS-signalen, met een maximaal bereik van ongeveer 2,5 km. De Kvertus AD Chaos is een compactere uitvoering, op kofferformaat, met twee omnidirectionele antennes en een richtantenne.

Speciaal voor mobiele eenheden biedt het bedrijf de Kvertus AD Counter FPV-rugzak aan. Dit systeem wordt op de rug van een soldaat gedragen en blokkeert stuur- en videosignalen van FPV-drones binnen een bereik tot 300 meter. Daarnaast is er de Kvertus AD Counter FPV Portable, die op een statief geplaatst kan worden.

Juridische kanttekening

Hoewel de ontwikkeling van deze jammingtools door Kvertus vooral gezien moet worden in de context van het gewapende conflict in Oekraïne, wordt de apparatuur ook buiten Oekraïne te koop aangeboden. Echter, dergelijke apparatuur mag niet zomaar worden ingezet door particulieren of bedrijven. In Nederland is de inzet van dronejammers voorbehouden aan Defensie en bevoegde ambtenaren van de EOD en AIVD.

(via Helicomicro)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Oekraïens bedrijf ontwikkelt serie stoorzenders specifiek tegen FPV-drones

 • Zou het misschien mogelijk zijn voor het jammen van het signaal deze te kopieren en daarmee de controle van de drone dichterbij met sterker signaal over te nemen? Dan kan de drone gecontroleerd ergens crashen of landen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   In het geval van een gecodeerde C2-link voor de aansturing en een gecodeerde videostream is dat waarschijnlijk niet mogelijk.

   Beantwoorden
 • Corvanheiningen

  Je kan ook drones van kaart van kaartcoadinaat naar kaarcoardinaat laten vliegen zonder gps

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier