Nieuws

Drie arrestaties voor smokkel van drugs en telefoons per drone naar gevangenen

Na een periode van intensieve samenwerking tussen penitentiaire inrichtingen en de politie, zijn op dinsdag 5 maart drie mannen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij een criminele organisatie. Deze organisatie had zich gespecialiseerd in het op bestelling leveren van drugs en telefoons aan gedetineerden in verschillende gevangenissen. Daarvoor maakten ze gebruik van drones, die de goederen soms tot aan het celraam afleverden.

Meerdere leveringen

De operatie kwam aan het rollen na tips dat goederen via drones aan gedetineerden werden geleverd in Nederland, België en Luxemburg. Een grondig onderzoek, uitgevoerd door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies onder leiding van het Landelijk Parket, onthulde meerdere dronevluchten bij penitentiaire inrichtingen in Lelystad, Veenhuizen, en Zaandam sinds 2021. Deze drones werden ook ingezet in het buitenland voor soortgelijke leveringen.

Ondanks de strakke beveiliging van de gevangenissen, waarbij veel pogingen tot droppings werden verijdeld, waren er momenten dat de verdachten succes boekten. In één geval werd een telefoon zo nauwkeurig afgeleverd dat een gedetineerde het direct door het raam van zijn cel kon aannemen. De beloning voor deze ‘luchtpost’ diensten bleek aanzienlijk, wijzend op de hoge waarde die wordt gehecht aan communicatiemiddelen en verboden middelen binnen de gevangenismuren.

De gearresteerde verdachten, afkomstig uit Amsterdam, Schiedam en Rijsenhout, speelden een centrale rol in de organisatie van deze dronevluchten. Bij huiszoekingen werden niet alleen drones en onderdelen daarvan aangetroffen, maar ook verdovende middelen. Deze zijn in beslag genomen. Twee van de verdachten, van 25 en 32 jaar oud, werden vrijdag voorgeleid.

Groeiende uitdaging

Het toenemende gebruik van drones voor het smokkelen van goederen in gevangenissen vormt een groeiende uitdaging voor het gevangenispersoneel. Kleine onbemande luchtvaartuigjes bieden smokkelaars de mogelijkheid om over muren en beveiligingsmaatregelen heen te komen, waardoor ze contrabande zoals drugs, mobiele telefoons, en zelfs wapens discreet kunnen afleveren aan gedetineerden.

Het detecteren en onderscheppen van deze drones vereist gespecialiseerde uitrusting en training, wat aanzienlijke investeringen in zowel technologie als personeelstraining impliceert. Daarnaast dwingt de creativiteit en het aanpassingsvermogen van smokkelaars gevangenisautoriteiten om continu hun beveiligingsprotocollen te herzien en te updaten, in een poging om een stap voor te blijven op illegale activiteiten.

(bron: Politie – foto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier