ProProductnieuws

Nieuw type microSD-kaart slaat dronefoto’s en -video’s versleuteld op

Bij sommige toepassingen van drones is het ongewenst dat opgenomen beelden in verkeerde handen vallen. Denk hierbij aan inspecties van kritieke infrastructuur of opnames gemaakt in het kader van misdaadonderzoek. Echter, drones slaan opgenomen beelden doorgaans ongecodeerd op, wat problematisch kan zijn als een geheugenkaartje in verkeerde handen valt. De iShield Archive van Swissbit biedt een oplossing door beeldbestanden versleuteld op te slaan.

Aandacht voor cyberveiligheid

Bij een toenemend aantal drone-operators staat digitale veiligheid en privacy hoog op de agenda. In bepaalde gevallen is het veilig opslaan van gevoelige video- en beeldgegevens essentieel om gegevensbescherming, vertrouwelijkheid of de integriteit van bewijsmateriaal te waarborgen. Datalekken kunnen aanzienlijke gevolgen hebben, niet alleen voor de privacy van betrokkenen maar ook voor de openbare veiligheid.

Om deze reden neemt de aandacht voor de cyberveiligheid van drones toe. Meestal is de draadloze videolink tussen de drone en de piloot goed beveiligd met 256-bits AES-encryptie, maar beelden die op een geheugenkaartje in de drone zijn opgeslagen, zijn doorgaans voor iedereen inzichtelijk. Dit vormt geen probleem zolang de drone na elke vlucht veilig terugkeert bij de piloot, maar in het geval van een crash of fly-away is het niet ondenkbaar dat een geheugenkaartje met daarop mogelijk gevoelige informatie letterlijk op straat belandt.

iShield Archive

Swissbit biedt voor dit probleem een oplossing in de vorm van iShield Archive, een microSD-kaart ontworpen voor de versleuteling en toegangsbeveiliging van videobeelden en fotobestanden. Deze innovatie, onderdeel van de Swissbit iShield-productlijn met plug-and-play beveiligingsoplossingen, markeert een belangrijke stap vooruit in de bescherming van gevoelige informatie.

De iShield Archive-kaart is speciaal bedoeld voor fabrikanten en gebruikers voor wie de vertrouwelijkheid van gevoelige gegevens en gegevensbescherming overeenkomstig de AVG-wetgeving topprioriteiten zijn. De kaart is compatibel met gangbare dronemodellen, waaronder de DJI Mavic 2, M300 en M350, wat het een effectieve oplossing maakt voor inspectiebedrijven, overheidsinstellingen of beveiligingsorganisaties om te garanderen dat opnamen nooit door onbevoegden worden bekeken, gekopieerd of gewist.

Gegevens hardwarematig versleuteld

Gegevens op de iShield Archive worden op het moment van opname hardwarematig versleuteld met AES-256-bits encryptie, en de kaart kan ook worden ingezet in WORM (Write Once, Read Many)-scenario’s. Met opslagformaten die variëren van 16 tot 64 GB en UHS-I U3 en V30-classificaties, is deze microSD uitstekend geschikt voor 4K-video-opnamen. Bedrijven of autoriteiten kunnen drones, bodycams en andere cameratechnologieën eenvoudig voorzien van een extra beveiligingslaag met deze microSD-kaart.

De configuratie van de kaart vindt plaats via de pc-gebaseerde iShield Archive Tool (iAT)-software, waar zowel de beveiligingsparameters als de gebruikers-PIN worden ingesteld. Na de initiële configuratie slaat iShield Archive gegevens veilig op in de drone en beschermt deze met hardware AES-256-bits encryptie.

Gegevens benaderen

Zodra de drone wordt uitgeschakeld of de microSD-kaart wordt verwijderd, zijn eerder opgenomen gegevens niet langer zichtbaar op iShield Archive en kunnen alleen worden benaderd en gedownload met de iAT-software samen met een correct wachtwoord. Deze procedure kan worden herhaald totdat de capaciteit van de kaart is bereikt. Om opslagcapaciteit vrij te maken, moeten gegevens eerst van iShield Archive worden verwijderd, wat alleen mogelijk is door authenticatie met het juiste wachtwoord.

Optioneel kan het verwijderen verder worden beveiligd met een admin-PIN, waardoor iShield Archive kan worden gebruikt voor rolgebaseerde toegangscontrole. Hier hebben alleen bepaalde individuen met de juiste rechten de mogelijkheid om opnamen of gegevens permanent te verwijderen. In de zogenaamde WORM-modus hebben reguliere gebruikers alleen-lezen toegang met een gebruikers-PIN, maar zijn ze niet bevoegd om gegevens te bewerken of te verwijderen. WORM-modus wordt vaak gebruikt voor gegevens die om juridische redenen op een veilige en onveranderlijke manier moeten worden opgeslagen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuw type microSD-kaart slaat dronefoto’s en -video’s versleuteld op

  • De M300 heeft dit al sinds 2021 als standaard, zoals alle DJI Enterprise drones, zover ik weet.
    “Our emphasis on data security goes beyond the cloud. When you store your photos, videos and flight logs on a microSD card, the M300 V3 firmware update ensures each card is protected by a security code as well as AES encryption. “

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier