Achtergrond

Geïmporteerde geodata wissen? Maak gebruik van dit ‘Null Island’-bestand

Heb je, net als Dronewatch, geëxperimenteerd met het importeren van de eerste Nederlandse geo-dataset en baal je nu van de lappendeken aan zones in DJI Fly? Helaas is het niet mogelijk om een geo-dataset handmatig te wissen. Een fabrieksreset biedt een oplossing, maar dan raak je ook al je andere instellingen kwijt, waaronder opgeslagen waypointmissies. Een JSON-bestandje met daarin een mini-no-flyzone, ‘Null Island’, biedt uitkomst.

Achtergrond

Als onderdeel van de Europese regelgeving moet je, als dronepiloot in de Open categorie met een C1, C2 of C3-drone, ervoor zorgen dat het geobewustzijnssysteem van de drone up-to-date is. Dit om ervoor te zorgen dat de drone precies weet in welke gebieden je niet of beperkt mag vliegen. Volgens de Europese verordening is elke Europese lidstaat afzonderlijk verantwoordelijk voor het aanleveren van deze geo-informatie. Die moet in de vorm van zogenaamde JSON-bestanden in het ED269-formaat worden aangeleverd.

Onlangs publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de eerste versie van zo’n bestand. Deze voldeed niet aan de juiste standaard, maar na enige aanpassingen kon het bestand geschikt worden gemaakt voor import in DJI Fly. Het probleem is alleen dat het daarna niet mogelijk is om de dataset handmatig weer te verwijderen. Natuurlijk is een fabrieksreset van de controller en drone mogelijk, maar dan ben je bijvoorbeeld ook je waypointmissies kwijt.

Er zijn diverse redenen te noemen waarom je de geodata weer zou willen wissen. Bijvoorbeeld omdat de kaartweergave in DJI Fly erg traag wordt door al die extra zones die weergegeven moeten worden. Of omdat je als operator in de Specific categorie gaat vliegen op locaties die alleen voor de Open categorie verboden zijn, en je geen behoefte hebt aan extra waarschuwingen.

Links de zones zoals DJI die heeft gedefinieerd, rechts de zones volgens de Nederlandse dataset

Null Island

Desgevraagd stelt DJI dat handmatig geïmporteerde geo-informatie niet verwijderd kan worden. Wel wordt de data automatisch overschreven bij het importeren van een nieuwe JSON-file, meldt DJI Support. Daar zit meteen ook een achterdeurtje om alsnog alle geodata te wissen. De truc is om een bestand te importeren dat geen geozones bevat, of een heel kleintje, waar je in de praktijk nooit last van zult hebben. Via deze link kun je zo’n dataset bekijken en downloaden. (Er zit voor de vorm één hele kleine no-flyzone in, tussen Terschelling en Ameland, vandaar de naam: ‘Null Island‘.)

Na de import van het bestand worden alle dynamische geodata verwijderd. De zones zoals die gedefinieerd zijn in DJI’s eigen Fly Safe-database blijven onaangetast. Het is dus niet zo dat de drone ineens pal naast Schiphol kan opstijgen. Anders gezegd: de kaartweergave in DJI Fly keert weer terug naar de oorspronkelijke situatie en alleen de vorige handmatig geïmporteerde dataset verdwijnt.

Zwakte in systeem

Overigens onderstreept het feit dat het bijzonder eenvoudig is om een bestand met alternatieve geozones te uploaden naar je drone meteen een grote zwakte van het nieuwe Europese systeem voor zonering, naast de tal van andere problemen die Dronewatch onlangs identificeerde.

Met dank aan Mark de Haan van Aeret voor de lege JSON-file. Dronewatch kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele onvoorziene gevolgen van het downloaden van alternatieve geodata. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Geïmporteerde geodata wissen? Maak gebruik van dit ‘Null Island’-bestand

  • Ik vraag me werkelijk af of dit the way to go is, er zijn ontzettend veel digibeten die wat willen spelen met de drone en wat foto’s of filmpjes willen maken. Die gaan dit zeker niet doen zo. Ikzelf kan goed volgen wat de bedoeling is maar ga niet op voorhand deze bestanden importeren, ik gebruik de apps wel.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier