Nieuws

RDW introduceert wallet-functie om digitaal vliegbewijs op te slaan

De RDW heeft een wallet gelanceerd waarmee dronevliegers hun vliegbewijs digitaal kunnen meenemen. Deze digitale documenthouder is woensdag gepresenteerd in aanwezigheid van demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Vooralsnog is de nieuwe wallet-functie in de voertuigapp van de RDW enkel beschikbaar voor Android-gebruikers; aan een versie voor de iPhone wordt nog gewerkt.

Digitaal vliegbewijs

Voorheen verstrekte de RDW vliegbewijzen als pdf-bestand. Piloten hadden de keuze om dit uit te printen of bijvoorbeeld in hun e-mail te bewaren, met als nadeel dat het document soms lastig terug is te vinden. Met de introductie van de wallet kan het vliegbewijs nu ook worden opgeslagen in de RDW Voertuig-app. Dronevliegers kunnen met behulp van de DigiD-app en ID-check hun digitale vliegbewijs ophalen en toevoegen.

Het digitale vliegbewijs is onthuld door demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Harbers benadrukte: “Het digitale vliegbewijs voor drones is een significante vooruitgang. Met de toename van het aantal droneliefhebbers en het feit dat mensen nauwelijks nog zonder telefoon van huis gaan, heeft een piloot zijn vliegbewijs nu altijd binnen handbereik in een veilige omgeving.”

De wallet is momenteel alleen beschikbaar voor gebruikers van Android versie 11 of hoger. Er wordt aan gewerkt om deze ook voor Apple-gebruikers toegankelijk te maken.

Vliegbewijs en exploitantnummer

Het bezit van een vliegbewijs is verplicht voor drones of andere onbemande luchtvaartuigen die meer wegen dan 250 gram. Een geslaagde piloot kan zijn vliegbewijs aanvragen bij de RDW. De RDW verstrekt tevens het exploitantnummer voor drones, noodzakelijk voor eigenaren van drones met een camera of die meer wegen dan 250 gram.

Tot nu toe hebben 41.447 operators zich geregistreerd bij de RDW, variërend van individuele dronepiloten tot organisaties. Dat is een toename van slechts 2.679 operators sinds eind 2022. Er zijn inmiddels 39.407 basisvliegbewijzen A1/A3 uitgereikt en 42.874 van het uitgebreidere vliegbewijs A2. Daarnaast zijn er 783 STS-vliegbewijzen voor de specifieke categorie uitgegeven.

Toekomstige ontwikkelingen van digitale documenten

Volgens de RDW markeert het vliegbewijs een nieuwe fase in de evolutie van digitale documenten. Voor het kentekenbewijs en rijbewijs zijn strengere eisen en voorwaarden van kracht, zoals de verplichting om deze in fysieke vorm te hebben. Een wetswijziging is noodzakelijk voor de introductie van digitale versies van het kentekenbewijs en rijbewijs.

De RDW is al enige tijd bezig met het mogelijk maken voor mensen om hun eigen gegevens van het kentekenbewijs en rijbewijs in te zien. Ook hiervoor is de RDW-voertuigapp op de telefoon nodig, samen met de wallet waarin de documenten worden opgeslagen. De digitale varianten van het kenteken- en rijbewijs worden momenteel wettelijk nog niet erkend als officiële documenten, waardoor het verplicht is om altijd het fysieke kentekenbewijs of rijbewijs bij je te dragen.

(coverfoto ter illustratie)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

7 gedachten over “RDW introduceert wallet-functie om digitaal vliegbewijs op te slaan

 • Hoe kun je meer A2 vliegbewijzen uitgeven dan A1/A3 terwijl die laatste een vereiste is voor de eerste?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het kan zo zijn dat iemand in het buitenland A1/A3 gehaald heeft, en in Nederland A2. Dat kan verklaren waarom het aantal door de RDW uitgegeven dronebewijzen A1/A3 lager is dan het aantal bewijzen A2.

   Beantwoorden
 • Ik heb op de drones en remotes een sticker geplakt met een QR code waarmee bij controle men rechtstreeks naar de URL van RDW gaat waar men mijn gegevens kan vinden. (A1/A3 en A2). Zodra de iPhone versie live is zal ik die ook netjes opslaan. Jammer dat ze die nog niet klaar hebben.

  Beantwoorden
 • Ik heb mijn drone bewijs in Luxemburg gehaald. Benieuwd of die ook kan worden toegevoegd. Sowieso een goed initiatief.

  Beantwoorden
 • Geldklopperij, dat dronebewijs. Inmiddels honderden ‘illegale’ vluchten verder en niet van plan om ooit hieraan te gaan voldoen.

  Beantwoorden
 • Ik probeer nu al dagen mijn vliegbewijzen in de wallet te krijgen, maar telkens als ik het weer probeer krijg ik de melding “oeps er is iets mis gegaan. Probeer het later opnieuw”
  Dit gaat al vanaf dinsdag zo. Contact gezocht met de RDW maar die sturen je ook van links naar rechts de hele organisatie door.

  Kortom hier nog niet veel succes.

  Beantwoorden
 • Leuk idee, maar werkt niet.

  Begrijp niet dat Dronewatch hier schrijft

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier