Nieuws

Dronesector luidt noodklok in manifest aan minister Harbers

Een aantal vooraanstaande partijen uit de Nederlandse dronesector hebben de handen ineengeslagen om aandacht te vragen voor de knelpunten die innovatie binnen de sector belemmeren. Woensdag overhandigde Theo de Vries, programmamanager Unmanned Valley, het zogenaamde BVLOS-manifest aan de demissionaire minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, met een krachtige oproep tot actie.

Meer experimenteerruimte

Het manifest, gesteund door toonaangevende organisaties zoals TU Delft, NLR, en de ANWB, benadrukt de noodzaak voor Nederland om specifieke zones aan te wijzen waarbinnen drones buiten het zicht van de piloot (Beyond Visual Line Of Sight, BVLOS) mogen vliegen. Dit, zo stellen de ondertekenaars, is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van belangrijke technologieën op het gebied van onder meer energietransitie, medisch transport en de beveiliging van kritieke infrastructuur.

Nederland, vaak geprezen om zijn innovatiekracht, loopt het risico achterop te raken in de snelgroeiende dronesector. De huidige interpretatie van Europese regels vormt een struikelblok voor bedrijven die hun innovaties in de praktijk willen testen, waardoor sommigen hun activiteiten zelfs naar het buitenland verplaatsen.

Unmanned Valley, een broedplaats voor de ontwikkeling van drones en gerelateerde technologieën, heeft reeds een corridor ingericht voor veilige BVLOS-vluchten richting de Noordzee. Dit voorbeeld toont de haalbaarheid van dergelijke testzones in Nederland aan, iets wat in Europese landen als Denemarken en Duitsland al succesvol is geïmplementeerd.

Reactie van de minister

De reactie van minister Harbers was bemoedigend; hij erkent dat er “nog meters gemaakt moeten worden” op dit dossier. De sector hoopt nu op snelle actie van de overheid om de weg vrij te maken voor BVLOS-vliegen, zodat Nederland zijn voortrekkersrol op het gebied van drone-innovatie kan behouden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier