Nieuws

Russen ontwikkelen ‘onjambare’ FPV-drone met bekabeld communicatiesysteem

Elektronische oorlogsvoering speelt een steeds grotere rol in de drone-oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Het verstoren (‘jammen’) van vijandelijke drones is een belangrijke vorm van verdediging geworden, en beide partijen doen er dan ook alles aan om tegenmaatregelen te verzinnen. De Russen hebben iets nieuws bedacht: FPV-drones die via een dunne glasvezelkabel verbonden zijn met de piloot en daardoor vrijwel ‘onjambaar’ zijn.

Elektronische oorlogsvoering in opmars

Drones worden volop ingezet voor de strijd in Oekraïne. Drones, voorzien van zoomcamera’s, spelen een belangrijke rol bij het richten van artillerie en het verzamelen van inlichtingen boven vijandelijke stellingen. In toenemende mate worden kleine, wendbare FPV-drones met explosieve ladingen gebruikt om zeer gericht doelen uit te schakelen. Dergelijke drones zijn relatief eenvoudig te maken en zeer kosteneffectief vergeleken met conventionele militaire middelen.

Om dergelijke drone-aanvallen af te slaan wordt er volop ingezet op elektronische oorlogsvoering. Met stoorzenders probeert men de besturing van spionerende en aanvallende kamikazedrones te verstoren. Er zijn zelfs stoorzenders ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om FPV-drones onschadelijk te maken. Hierdoor wordt de effectiviteit van dergelijke drones snel verminderd.

Bekabelde drone

Het blijkt dat de Russen een oplossing hebben gevonden voor deze counterdrone-maatregelen, in de vorm van een ‘onjambare’ drone. Deze innovatie kwam aan het licht toen de Oekraïense militaire blogger Serhiy Flesh een nieuw type Russische FPV-kamikazedrone rapporteerde voorzien van een plastic behuizing met daarin een spoel fiber-optische kabel, verbonden met een optische transceiver. Dat is een onderdeel dat lichtsignalen omzet in elektrische signalen.

In plaats van te vertrouwen op radiocommunicatie, die vatbaar is voor interferentie, maakt deze drone gebruik van een fiber-optisch ‘verlengsnoer’ dat wordt uitgerold tijdens de vlucht. Dit stelt de drone in staat om communicatie met de piloot te onderhouden zonder het risico van verstoring door jamming-apparatuur. Bovendien zijn bekabelde drones onzichtbaar voor de meeste detectieapparatuur. De spoel bevat meer dan 10 kilometer aan kabel, waardoor de drone over aanzienlijke afstanden kan opereren terwijl het verbonden blijft met de bestuurder.

Historie

De technologie achter de bekabelde besturing van drones is niet nieuw; de VS gebruikte al in de jaren ’70 TOW-2 raketten (Tube-launched, Optically-tracked, Wire-guided) en ontwikkelde de Fiber-Optic Guided Missile (EFOG-M) in de jaren ’80. Ook voor de besturing van torpedo’s onder water wordt vaak gebruik gemaakt van bekabelde verbindingen. Maar het is wel voor het eerst dat dergelijke technologie wordt toegepast op kleine FPV-drones.

Lancering van een TOW-raket. Foto: U.S. Army Pfc. Victor J. Ayala

Ongeëvenaarde immuniteit

De Russische benadering van dronebesturing via fiber-optische kabels, hoewel nadelig in termen van bewegingsvrijheid en het gewicht van de drone, biedt een ongeëvenaarde immuniteit voor jamming-technieken. Dit heeft significante implicaties voor zowel militaire operaties als beveiligingsstrategieën wereldwijd, aangezien de meeste westerse counterdrone-systemen vertrouwen op jamming of interferentie met radiosignalen.

Het is overigens de vraag hoe lang de Russen een tactisch voordeel zullen hebben met deze innovatie: ook aan Oekraïense zijde wordt inmiddels geëxperimenteerd met drones die via fiber-optische kabels worden verbonden met hun grondstations, zoals blijkt uit een bericht dat op X werd geplaatst.

 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Russen ontwikkelen ‘onjambare’ FPV-drone met bekabeld communicatiesysteem

  • Sven Wessel

    Zou dit nauwelijks nieuw noemen, niet eens progressief.

    Er was een tijd voor zenders had de hele modelvlieg hobby werkte met touwtjes.

    Daarnaast is dit model volgens mij nog steeds bestuurd met een RC link, het video signaal word vaker gejammed en deze versie speelt alleen daarop in.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier