Russen ontwikkelen ‘onjambare’ FPV-drone met bekabeld communicatiesysteem
Elektronische oorlogsvoering speelt een steeds grotere rol in de drone-oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Het verstoren (‘jammen’) van vijandelijke drones is een belangrijke vorm van verdediging geworden, en beide partijen doen er dan ook alles aan om tegenmaatregelen te verzinnen. De Russen hebben iets nieuws bedacht: FPV-drones die via een dunne glasvezelkabel verbonden zijn met de piloot en daardoor vrijwel ‘onjambaar’ zijn.
Elektronische oorlogsvoering in opmars
Drones worden volop ingezet voor de strijd in Oekraïne. Drones, voorzien van zoomcamera’s, spelen een belangrijke rol bij het richten van artillerie en het verzamelen van inlichtingen boven vijandelijke stellingen. In toenemende mate worden kleine, wendbare FPV-drones met explosieve ladingen gebruikt om zeer gericht doelen uit te schakelen. Dergelijke drones zijn relatief eenvoudig te maken en zeer kosteneffectief vergeleken met conventionele militaire middelen.
Om dergelijke drone-aanvallen af te slaan wordt er volop ingezet op elektronische oorlogsvoering. Met stoorzenders probeert men de besturing van spionerende en aanvallende kamikazedrones te verstoren. Er zijn zelfs stoorzenders ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om FPV-drones onschadelijk te maken. Hierdoor wordt de effectiviteit van dergelijke drones snel verminderd.
Bekabelde drone
Het blijkt dat de Russen een oplossing hebben gevonden voor deze counterdrone-maatregelen, in de vorm van een ‘onjambare’ drone. Deze innovatie kwam aan het licht toen de Oekraïense militaire blogger Serhiy Flesh een nieuw type Russische FPV-kamikazedrone rapporteerde voorzien van een plastic behuizing met daarin een spoel fiber-optische kabel, verbonden met een optische transceiver. Dat is een onderdeel dat lichtsignalen omzet in elektrische signalen.
In plaats van te vertrouwen op radiocommunicatie, die vatbaar is voor interferentie, maakt deze drone gebruik van een fiber-optisch ‘verlengsnoer’ dat wordt uitgerold tijdens de vlucht. Dit stelt de drone in staat om communicatie met de piloot te onderhouden zonder het risico van verstoring door jamming-apparatuur. Bovendien zijn bekabelde drones onzichtbaar voor de meeste detectieapparatuur. De spoel bevat meer dan 10 kilometer aan kabel, waardoor de drone over aanzienlijke afstanden kan opereren terwijl het verbonden blijft met de bestuurder.
The Russians have started using killer (and I assume reconnaissance) drones with fiber optic cables attached to them:
Real War | Ukraine — «For greater efficiency, Russia launches FPV drones with a coil of thin fiber optic cable attached to them.
Our military (AFU) captured… pic.twitter.com/plvadIrGa7
— OSINT (Uri) 🇺🇸 🇨🇦 🇬🇧 🇺🇦 🇮🇱 (@UKikaski) March 7, 2024
Historie
De technologie achter de bekabelde besturing van drones is niet nieuw; de VS gebruikte al in de jaren ’70 TOW-2 raketten (Tube-launched, Optically-tracked, Wire-guided) en ontwikkelde de Fiber-Optic Guided Missile (EFOG-M) in de jaren ’80. Ook voor de besturing van torpedo’s onder water wordt vaak gebruik gemaakt van bekabelde verbindingen. Maar het is wel voor het eerst dat dergelijke technologie wordt toegepast op kleine FPV-drones.
Ongeëvenaarde immuniteit
De Russische benadering van dronebesturing via fiber-optische kabels, hoewel nadelig in termen van bewegingsvrijheid en het gewicht van de drone, biedt een ongeëvenaarde immuniteit voor jamming-technieken. Dit heeft significante implicaties voor zowel militaire operaties als beveiligingsstrategieën wereldwijd, aangezien de meeste westerse counterdrone-systemen vertrouwen op jamming of interferentie met radiosignalen.
Het is overigens de vraag hoe lang de Russen een tactisch voordeel zullen hebben met deze innovatie: ook aan Oekraïense zijde wordt inmiddels geëxperimenteerd met drones die via fiber-optische kabels worden verbonden met hun grondstations, zoals blijkt uit een bericht dat op X werd geplaatst.
Ukraine group is testing a #drone called "Banderyk-Strichka" that uses #fibreoptics to transmit the video & control signals. They state the range is only 1 km but I assume that can be made much larger. This drone would be invisible to electronic warfare.https://t.co/nVEATjo5xF pic.twitter.com/bSbw4witnT
— DanielR (@DanielR33187703) March 17, 2024
Zou dit nauwelijks nieuw noemen, niet eens progressief.
Er was een tijd voor zenders had de hele modelvlieg hobby werkte met touwtjes.
Daarnaast is dit model volgens mij nog steeds bestuurd met een RC link, het video signaal word vaker gejammed en deze versie speelt alleen daarop in.