Productnieuws

Nieuwe webapplicatie laat je waypointmissies maken voor DJI Mini 4 Pro, Mavic 3 en Air 3 drones

Beschik je over een recente cameradrone van DJI, zoals de Mini 4 Pro, Mavic 3 of Air 3, en wil je graag missies kunnen uitvoeren ten behoeve van complexe filmopnamen, mapping of fotogrammetrie? Tot nu toe was dat niet zo goed mogelijk omdat deze modellen niet door apps van derden kunnen worden aangestuurd. De nieuwe webapplicatie WaypointMap stelt je in staat om eenvoudig waypointmissies aan te maken, die vervolgens via een truc geïmporteerd kunnen worden in DJI Fly.

Waypointmissies maken

Wie meer uit zijn DJI-drone wil halen, kon vroeger gebruikmaken van apps als Litchi of DroneLink. Dergelijke apps zijn bedoeld om op een computer geavanceerde missies voor te bereiden die vervolgens door de drone kunnen worden uitgevoerd. Maar helaas heeft DJI geen mobile SDK’s beschikbaar gemaakt voor recente modellen zoals de Mini 4 Pro, Mavic 3 (Classic/Pro) en Air 3, waardoor de betreffende appontwikkelaars hun apps niet geschikt kunnen maken voor deze drones.

In DJI Fly is weliswaar een functie ingebouwd om missies te maken en te bewerken, maar de interface leent zich eigenlijk niet goed voor het programmeren van complexe trajecten zoals die benodigd zijn voor bijvoorbeeld een mappingvlucht. En dat is zonde, want daardoor kunnen de nieuwste drones van DJI niet of beperkt ingezet worden voor professionele taken zoals mapping en fotogrammetrie.

WaypointMap

De webapplicatie WaypointMap brengt hier verandering in. Door middel van een online interface is het mogelijk om complexe waypointmissies voor te bereiden. Zo is het mogelijk om trajecten voor filmopnamen in te tekenen op een kaart of zelfs complexe missies ten behoeve van mapping of fotogrammetrie aan te maken, waarbij de drone in een aantal overlappende banen een bepaald gebied bestrijkt.

Een missie kan worden opgeslagen om deze later weer te kunnen ophalen en bewerken. Zodra de missie naar wens is, kan deze worden geëxporteerd als KMZ-bestand. Deze kan vervolgens via een slimme truc worden ingelezen in DJI Fly. Daarvoor zijn wel een aantal handmatige handelingen vereist, die op de website van WaypointMap stap voor stap worden uitgelegd.

Gratis of Premium

De basisversie van WaypointMap is gratis te gebruiken. Het is wel vereist om een account aan te maken. Wie meer controle wil hebben over de instellingen, kan kiezen voor een Premium-account. De kosten daarvan bedragen 15 dollar per maand.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe webapplicatie laat je waypointmissies maken voor DJI Mini 4 Pro, Mavic 3 en Air 3 drones

  • 15 € per maand (voor pro), nog een duur Adobe abonnement erbij zodat je wat met je opnames kunt doen. Die abonnementen maken het steeds minder aantrekkelijk. Met Litchi was het een paar jaar geleden eenmalig € 25 voor volle functionaliteit, ik begrijp wel dat men meer inkomsten wil, maar de verhoudingen zijn zoek.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier