ProProductnieuws

Compacte DJI Dock 2 en Matrice 3D/3TD nu ook in Europa verkrijgbaar

DJI heeft vandaag de DJI Dock 2 op de wereldwijde markt gelanceerd, samen met de speciaal ontworpen DJI Matrice 3D/3TD-drone. Deze lichtgewicht “drone-in-a-box”-oplossing is kostenefficiënt, eenvoudig te installeren en in te zetten. Voor de aansturing is het systeem compatibel met DJI FlightHub 2. Met de Dock 2 en M3(T)D richt DJI zich op sectoren zoals surveying, inspecties, assetmanagement en beveiliging.

Automatische missies

Vergeleken met de vorige generatie is de Dock 2 aanzienlijk kleiner en lichter, terwijl het betere operationele capaciteiten en cloud-gebaseerde intelligente functies biedt. Dankzij DJI FlightHub 2 kunnen bijvoorbeeld precieze 3D-modellen worden gecreëerd op basis van verzamelde vluchtgegevens. Hiermee kunnen de drones automatisch hun camerahoek aanpassen om hetzelfde gebied bij vervolgvluchten vast te leggen.

Routinetaken zoals surveying kunnen worden geautomatiseerd, wat de veiligheid en efficiëntie ten goede komt. Dankzij het lagere gewicht en de gereduceerde afmetingen (34 kg, 570 mm x 583 mm x 465 mm) kan de Dock 2 eenvoudig door slechts twee personen op een (tijdelijke) locatie worden geïnstalleerd.

Dronevluchten aansturen via de cloud met DJI FlightHub 2

Veiligheid en weerbestendigheid

De DJI Dock 2 gebruikt visionsensoren om een locatie te evalueren voordat de drone wordt ingezet, waarbij wordt verzekerd dat het vliegpad en de bestemming goede GNSS-signalen hebben. Dit verkort het installatieproces tot minder dan een kwartier. Eenmaal klaar, kan het systeem snel propellerinspecties voltooien en nauwkeurige RTH-locatie-informatie verkrijgen met behulp van de dubbele RTK-antennes, waardoor de drone binnen een minuut kan opstijgen.

De DJI Dock 2 kan zelfs in zware weersomstandigheden functioneren. Het dockingstation is IP55-geclassificeerd voor stof- en waterbestendigheid en is in staat om regenval, windsnelheid en temperatuur in realtime te monitoren. Met DJI FlightHub 2 en online weersvoorspellingen kunnen tijdige waarschuwingen worden verzonden en vliegtaken indien nodig worden beëindigd.

De DJI Dock 2 is IP55-geclassificeerd

Besturing

DJI Dock 2 kan worden geprogrammeerd om missies automatisch te voltooien, maar operators kunnen op elk moment de vlucht en gimbalhoek vanaf elke locatie besturen. Interne en externe fisheyelenzen bieden realtime omstandigheden binnen en buiten het dock, waardoor operators weersomstandigheden, milieuomstandigheden en opstijg- en landingsituaties op afstand kunnen observeren. In de hangar kan de accu van de drone draadloos worden opgeladen van 20% naar 90% in ongeveer 32 minuten.

DJI Dock 2 vereist slechts elke zes maanden onderhoud. Bij een stroomstoring kan het systeem dankzij de ingebouwde accu 5 uur onafhankelijk functioneren, wat voldoende tijd biedt voor de drone om terug te keren en te landen. DJI FlightHub 2 stuurt onmiddellijk e-mailmeldingen als een vliegtaak mislukt, waardoor operators nauwkeurig problemen kunnen traceren en oplossen.

DJI Matrice 3D stijgt op vanuit de Dock 2

DJI Matrice 3D/3TD

Een geheel nieuwe DJI Matrice 3D/3TD drone is ontworpen om naadloos samen te werken met de nieuwe DJI Dock 2. Beide drones zijn voorzien van geïntegreerde RTK-antennes, omnidirectionele obstakeldetectie en automatische obstakelontwijking, waardoor de slagingskans van elke automatische vliegtaak wordt verhoogd. Ze hebben ook een maximale vliegtijd van 50 minuten, een bedrijfsradius van 6 mijl, een IP54-classificatie voor wind- en stofbestendigheid, en kunnen 400 cycli opladen.

Matrice 3D is ontworpen voor automatische mapping- en surveyingmissies. De drone beschikt over een telecamera (1/2-inch CMOS, 162mm equivalent formaat, 12MP effectieve pixels) en een groothoekcamera (4/3 CMOS, 24mm equivalent formaat, 20 MP effectieve pixels) met een mechanische sluiter, voldoend aan de behoeften voor 1:500 high-precision mapping-taken.

De Matrice 3TD is ontworpen voor beveiligings- en inspectieoperaties. Het systeem beschikt over dezelfde telecamera als de Matrice 3D maar een andere groothoekcamera (1/1.32-inch CMOS, 24mm equivalent formaat, 48MP effectieve pixels). Daarnaast is er een extra infraroodcamera (40mm equivalent formaat, 640×512 resolutie voor normale modus en 1280×1024 resolutie voor UHR infrarood beeldmodus, 28x digitale zoom) die zowel zichtbaar licht als thermische beelden kan weergeven.

De DJI Matrice 3TD met warmtebeeldcamera

Open Ecosysteem

DJI ondersteunt een open ecosysteem, dat operators de flexibiliteit biedt om zowel DJI als software en payloads van derden te gebruiken. Zo is de DJI Dock 2 compatibel met DJI TerraAPI voor 2D/3D modelreconstructie of DJI FlightHub 2 voor cloud-gebaseerde operaties.

Daarnaast kunnen de DJI Matrice 3D/3TD drones gebruikmaken van payloads van derden zoals luidsprekers, schijnwerpers, of parachutes via de E-Port en E-Port Lite (allen apart verkocht).

Beschikbaarheid

Beide versies van de DJI Dock 2, met ofwel de DJI Matrice 3D of DJI Matrice 3TD, kunnen vanaf 26 maart gereserveerd worden. Geïnteresseerde kopers kunnen prijsinformatie verkrijgen bij lokale geautoriseerde DJI Enterprise dealers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier