Nieuws

Voorzitter KNVvL afdeling Drones | Onbemand legt per direct functie neer

De afdeling Drones | Onbemand van de KNVvL moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. De huidige voorzitter, Elie van Mook, heeft bekendgemaakt dat hij per direct zijn functie neerlegt. Hij noemt ‘onoverbrugbare standpunten’ als reden. Het hoofdbestuur van de KNVvL benadrukt het belang van een compleet afdelingsbestuur en zal op korte termijn overleggen met de andere bestuursleden van de afdeling over de ontstane situatie.

Afdeling Drones | Onbemand

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) behartigt de belangen van luchtsporters en liefhebbers van de lichte luchtvaart, inclusief modelvliegen en drones. Specifiek voor deze laatste groep is, in 2016, de afdeling Drones opgericht. Deze afdeling overlegt onder andere met de overheid en biedt haar leden diverse voordelen, zoals kortingen op droneverzekeringen. Ook komt er op initiatief van de afdeling een nieuw tijdschrift over drones en onbemande luchtvaart, dat aan leden gratis wordt toegestuurd.

Echter, afdelingsvoorzitter Elie van Mook heeft besloten met onmiddellijke ingang zijn taken neer te leggen. In een e-mail aan relaties schrijft hij:

“Tot mijn spijt moet ik mededelen dat ik vandaag mijn functie als voorzitter van de afdeling Drones | Onbemand binnen de KNVvL neerleg. In het afgelopen halfjaar zijn er onoverbrugbare standpunten ontstaan tussen mij en het hoofdbestuur van de KNVvL.”

Beperkingen

Van Mook, die in het dagelijks leven werkt als zelfstandig ICT-specialist en ontwikkelaar van systemen ter ondersteuning van drone-operaties, werd in juli 2022 aangesteld als voorzitter van de KNVvL afdeling Drones. In deze rol pleitte hij onder andere voor het afschaffen van de RT-plicht binnen CTRs, voor een evenwichtige beoordeling van zoneringswijzigingen en voor het op korte termijn mogelijk maken van BVLOS-vluchten. Verder nam hij in deze rol deel aan overleggen met de Drone Council Nederland, waarin hij onder andere participeerde in de werkgroepen Luchtruim en Regelgeving.

In een aanvullende reactie aan Dronewatch zegt Van Mook zich echter af te vragen of een afdeling Drones | Onbemand nog wel past binnen de KNVvL. “Mij bekruipt het gevoel dat KNVvL de onbemande sector steeds meer als bedreiging ziet. Dat leidde de laatste maanden tot steeds meer inmenging vanuit het hoofdbestuur. Alhoewel ik prettig heb samengewerkt met andere afdelingen, zijn de politieke tegenstellingen op overkoepelend niveau soms te groot. Een advies over de inrichting van U-space, met daarin ruimte voor de belangen van alle afdelingen, is om die reden nooit tot ontwikkeling gekomen.”

Reactie KNVvL

Inmiddels heeft de KNVvL bevestigd dat het hoofdbestuur het ontslag van Van Mook heeft geaccepteerd.

In hun reactie stelt de KNVvL: “Op korte termijn zullen wij in overleg treden met de huidige bestuursleden van de afdeling om de ontstane situatie te bespreken. De afdeling Drones | Onbemand is de jongste afdeling binnen de KNVvL. De ontwikkelingen binnen de dronesector zijn voor de KNVvL van groot belang, zowel vanuit het perspectief van de reeds bestaande luchtsporten als vanuit de ‘nieuwkomer’ drones. Om die reden is een compleet afdelingsbestuur noodzakelijk en gewenst.”

Aanvullend laat KNVvL nog het volgende weten: “De KNVvL realiseert zich dat drones heel belangrijk zijn en dus welkom in onze vereniging. Ook drones verdienen hun plek in het luchtruim, maar natuurlijk wel met goede afspraken met alle luchtsporten. Daarom hebben we een position paper U-space uitgebracht vorig jaar. Het gezamenlijk belang van onze luchtsporten is groter dan de individuele belangen. Met 1 stem zitten wij goed aan tafel bij het Ministerie, ILT en de Dutch Drone Council. Dus alle dronevliegers zijn van harte welkom bij de KNVvL!”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Voorzitter KNVvL afdeling Drones | Onbemand legt per direct functie neer

  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik voel me vereerd, maar dat is dus echt niets voor mij. Ik heb er het geduld niet voor, ik heb een hekel aan vergaderen en ik heb teveel een eigen mening.

   Beantwoorden
 • RotterdamseAdje

  Geweldig deze zin: “Dus alle dronevliegers zijn van harte welkom bij de KNVvL!”. Zo met de Pasen in aantocht moet ik ineens denken aan de judaskus!
  (oei, nu maar hopen dat mijn opmerking niet geinterpreteerd kan worden als aanzet tot illegale activiteiten)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier