Nieuws

Hoofd van Duitse politievakbond wil totaalverbod op dronevluchten tijdens EK

In heel Duitsland zou een algeheel vliegverbod voor drones moeten gelden tijdens het EK voetbal 2024. Dat stelt Andreas Roßkopf, het hoofd van de federale politievakbond GdP, in de Duitse krant BILD. Volgens Roßkopf bestaat er een acuut gevaar voor terroristische aanslagen met drones. Ook Nicolas Stockhammer, een Oostenrijkse specialist op het gebied van terrorisme, maakt zich grote zorgen. Ook hij pleit voor een landelijk vliegverbod.

Verbod op dronevluchten

Het EK 2024 moet vooral een groot feest worden voor voetballiefhebbers. De aftrap vindt plaats op 14 juni, gevolgd door de finale een maand later op 14 juli. Maar achter de schermen wordt koortsachtig gewerkt aan de beveiliging van het internationale voetbalevenement. Met de oorlogen in Oekraïne en Gaza en de recente aanslag in Moskou in het achterhoofd zullen politiediensten en antiterreureenheden in de hoogste staat van paraatheid worden gebracht.

Er zijn onder andere grote zorgen over aanslagen met drones. Deze zorgen zijn zo groot dat de Duitse politievakbondvoorzitter Andreas Roßkopf zelfs pleit voor een vliegverbod. “Drones worden een van de grootste problemen,” zegt Roßkopf in BILD. “Hoewel de veiligheidsautoriteiten technisch ook voorbereid zijn op droneverdediging, bewapenen terroristen zich ook. Daarom pleit ik voor een alomvattend, landelijk vliegverbod voor drones in heel Duitsland vóór, tijdens en kort na de Europese kampioenschappen.”

‘Technologie is alomtegenwoordig’

De vakbondsvoorzitter is niet de enige die bezorgd is. Ook de Oostenrijkse terreuronderzoeker en auteur Nicolas Stockhammer adviseert uitgebreide luchtruimcontrole voor het EK, mede vanwege de ervaringen met de islamistisch-terroristische militie ISIS, die momenteel de grootste terroristische dreiging voor Duitsland vormt.

Tegenover BILD vertelt hij: “Vooral ISIS gebruikt sinds 2014/2015 herhaaldelijk drones bij aanvallen – zowel als kamikazedrones als drones uitgerust met explosieve ladingen. Technologie is tegenwoordig gemakkelijker beschikbaar geworden. Dit vergroot ook het reële risico dat terroristen hun toevlucht zullen nemen tot deze goedkope en op afstand bestuurbare technologie. Plannen voor de inzet van drones zijn alomtegenwoordig in de relevante fora.”

Alomvattend verdedigingsplan

Stockhammer vervolgt dat hij ervan uitgaat dat terroristen de neiging hebben om in de handel verkrijgbare apparaten te gebruiken die online beschikbaar zijn. Maar er bestaat ook een risico dat men grijpt naar militaire middelen. “Het gevaar neemt toe als de aanvallers erin slagen moderne militaire drones in de huidige oorlogsgebieden te veroveren.” Stockhammer vat samen: “De wil om drones in te zetten voor aanslagen is er, net als de technische hulpmiddelen.”

In navolging van Roßkopf adviseert ook Stockhammer een alomvattend verdedigingsplan van de veiligheidsautoriteiten in Duitsland voor het EK. Daaronder valt “een algeheel verbod op dronevluchten voor en tijdens het EK voetbal”.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Hoofd van Duitse politievakbond wil totaalverbod op dronevluchten tijdens EK

  • Absurd, onder andere Iran levert met plezier oorlogsdrones aan terroristen. Daar sta je dan met je dji mini 4 pro.

    Beantwoorden
  • O. van der Wal

    Advies aan de Duitse politie: los het probleem op, waar het ontstaat. Bij het EK. Bij grote mensenmenigtes verwacht men een terroristische aanval. Voorkom dan grote mensenmenigtes. Met andere woorden: laat EK spelen zonder publiek. Of beter nog: laat het EK vervallen als gevolg van de huidige dreigende situatie in de wereld. Daarbij: er zijn oneindig veel meer voor de hand liggende en te verwachten mogelijkheden voor het plegen van terrorisme. Onderzoek en voorkom die liever, in plaats van zo’ n zot en onrealistisch vliegverbod. Laat UAV piloten SVP eens met rust.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier