Nieuws

Amsterdam introduceert ‘do-fly zones’ voor dronetoeristen

Als eerste grote Europese stad introduceert gemeente Amsterdam vandaag het concept ‘do-fly zones’ voor toeristen die graag met hun drone foto’s willen maken. Op een aantal plekken in de stad komen kaartautomaten te staan waar tijdelijke vliegvergunningen te koop zijn. Volgens transportwethouder Saskia Autel wil Amsterdam zich niet alleen voor bedrijven, maar ook voor hobbyisten als ‘drone-hoofdstad van Nederland’ profileren.

Kaartautomaten

Een paar weken geleden introduceerde Amsterdam een aantal no-fly zones voor drones, bij toeristische hotspots. Dit met het oog op de veiligheid en privacy van omwonenden. Maar er zijn ook voldoende plekken in de stad waar er wél veilig met drones gevlogen kan worden. Bijvoorbeeld omdat er meer ruimte is. Om die reden komen er nu ook een aantal ‘do-fly zones’, stelt wethouder Autel.

Op de locaties in kwestie, die binnenkort aangewezen worden, komen kaartautomaten te staan. Daar kunnen toeristen met een drone hun exploitantnummer invoeren. Er vindt dan direct een check plaats bij de luchtverkeersleiding van Schiphol. Zodra hun UTM-systeem groen licht geeft, krijgt de dronepiloot een tijdslot en maximale vlieghoogte toegewezen. De vlucht is gebonden aan het exploitantnummer van de betreffende persoon. Om dat te controleren, worden er Remote ID-ontvangers geïnstalleerd. Wie zonder clearance vliegt, krijgt automatisch een boete.

Volgens wethouder Autel is het voor Amsterdam van groot belang om recreatieve dronepiloten te faciliteren. “Voor de internationale promotie van onze stad is het zeer waardevol dat bezoekers mooie luchtfoto’s blijven plaatsen op hun Instagram. Maar dan wel op een veilige manier. We lopen al voorop als het gaat om het faciliteren van bedrijven die met drones willen vliegen. Waarom dan niet ook voor recreanten?”

Luchtbelasting

Amsterdam is met de kaartautomaten bij de ‘do-fly zones’ ook de eerste stad ter wereld die het luchtruim boven stedelijk gebied te gelde maakt. “We zijn als stadsbestuur altijd op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Je betaalt wegenbelasting als je met je auto op pad gaat. Waarom dan geen luchtbelasting betalen als je met je drone vliegt? Dit past ook prima in onze visie op Urban Air Mobility”, voegt Autel toe.

Update (2 april)

Bovenstaande bericht betrof een 1 april-grap. Maar zoals wel vaker zit er een kern van waarheid in. Er is sprake van dat de CTR rond Schiphol wordt opengesteld voor dronevliegers in de Open categorie, wat zou betekenen dat er op veel plekken in Amsterdam legaal met drones gevlogen kan worden. Daarnaast zijn er ontwikkelingen gaande dat gebruikers moeten gaan betalen voor het vliegen in U-space luchtruim, boven stedelijke gebieden. NB. ‘Saskia Autel’ is een fictieve naam, maar ‘Autel’ is wel de naam van een dronefabrikant.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Amsterdam introduceert ‘do-fly zones’ voor dronetoeristen

 • Joop H. de Jong

  Vraag me af, of zo iets gevoeligs, wel bij een 1April-grap hoort.
  En NEE, ik ben geen azijnpisser.

  Beantwoorden
 • Johan de Groot

  Ik trapte er eerst nog in.
  Totdat ik “wethouder Autel” las.
  Toen wist ik genoeg🤣

  Beantwoorden
 • Jan van Uffelen

  Grappig…. precies op dezelfde dag dat je nu met Mavic Mini’s boven Madurodam mag vliegen.

  Beantwoorden
 • Richard Droogendijk

  Leuk verhaal, ik lees vorige week (9april) dit even vluchtig door tijdens het werk bij een collega op zijn telefoon, het eerste wat ik dacht was ‘ik moet een C1 label hebben’ vandaag de labels geplakt en foto’s doorgestuurd. Ik dacht ik kijk nog even hier hoe dat nou precies zit in Amsterdam, en het eerste wat ik zie is de datum 😅 nu zit ik dus met een C1 drone 🫤

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Kom vanmiddag om 17:00 nog even terug op deze website en je zult een bericht lezen wat die 1 aprilgrap alsnog in een ander perspectief plaatst…

   Beantwoorden
   • Richard Droogendijk

    Ga ik zeker doen, ben benieuwd, hoop dat t positief uitvalt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier