Amerikaanse startup ontwikkelt universele spraakbesturing voor drones
De in Connecticut gevestigde startup Primordial Labs heeft een nieuwe methode ontwikkeld om drones te besturen. Gebruikers kunnen door middel van een universele spraakinterface de drone simpelweg gesproken opdrachten geven. Een prototype van dit systeem, genaamd ‘Anura‘, is al succesvol geïntegreerd in de Teal 2 van Red Cat, een verkenningsdrone ontworpen voor militair gebruik.
Gesproken opdrachten
Het idee achter de spraakinterface is om de bediening van drones toegankelijker te maken dan momenteel het geval is. In plaats van het besturen van de drone met sticks en knoppen, kan de piloot gesproken opdrachten geven aan de controller. Met behulp van AI worden deze opdrachten verwerkt en omgezet in uitgebreide stuurcommando’s. Dit biedt het voordeel dat een dronepiloot zich niet volledig hoeft te concentreren op het uitvoeren van de vlucht, maar tegelijkertijd ook andere taken kan verrichten.
Primordial Labs-oprichter en CEO Lee Ritholtz legt uit hoe de mens-machine interface werkt: “Het systeem is zeer flexibel. Je kunt instructies geven alsof je zelf een kleine piloot in de drone bent. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: ‘Plaats hier een pin op de kaart genaamd Echo’, of ‘Volg de blauwe route en ga dan naar punt Echo. Vlieg vervolgens 20 meter onder een hoek van 45 graden en kijk naar mij.'”
Call Signs
Zoals gebruikelijk in de bemande luchtvaart, zou een operator meerdere drones kunnen besturen met verschillende call signs. Individuele drones kunnen bijvoorbeeld ‘Eagle 6’ of ‘Falcon 4′ genoemd worden. Door het juiste call sign te noemen, kan een specifieke taak aan een bepaalde drone worden toegewezen. Naast de drones zelf kunnen ook payloads en sensoren worden bediend met stemcommando’s.
De spraakinterface is getraind met een uitgebreide dataset, wat als voordeel heeft dat een nieuwe gebruiker niet eerst specifieke spraakcommando’s of scripts hoeft te leren. Hierdoor kan de interface snel worden ingezet tijdens trainingen of in praktijksituaties.
Er zijn ook nadelen. Zo bestaat het risico dat een stemopdracht verkeerd wordt begrepen. Dit kan worden voorkomen door de opdracht te herhalen en te visualiseren op een scherm, of door een pieptoon te laten horen als iets onduidelijk is. Een ander potentieel probleem is dat het systeem commando’s van vijandelijke troepen kan opvangen als de apparatuur in verkeerde handen valt.
Andere toepassingen
De spraakinterface is reeds in de praktijk getest tijdens een militaire oefening. Op basis van feedback van gebruikers werd het systeem verder verbeterd. Anura is universeel en werkt met drones van andere fabrikanten. Primordial Labs overweegt ook andere toepassingen, zoals het besturen van grondrobots en zelfs ruimtevaartuigen met stemcommando’s.
(bron: Forbes)