Nieuws

‘Orwelliaanse toestanden’: Amerikaanse verzekeraars zetten steeds vaker drones in voor controles

Verzekeraars in de Verenigde Staten maken steeds vaker gebruik van drones om risicovolle eigendommen bij huiseigenaren op het spoor te komen en zodoende bewijs te verzamelen om polissen te annuleren. Dat meldt de Wall Street Journal. Deze praktijken, vaak uitgevoerd zonder medeweten van de huiseigenaren, leiden tot kritiek en bezorgdheid onder consumenten en privacyvoorvechters. Er wordt zelfs van ‘Orwelliaanse toestanden’ gesproken.

Verzekering beëindigd

Cindy Picos, woonachtig in Noord-Californië, kreeg onlangs van haar verzekeraar te horen dat haar opstalverzekering geannuleerd zou worden. De reden: op basis van luchtfoto’s was geconcludeerd dat het dak van haar huis in slechte staat zou verkeren. Aanvankelijk dacht Picos dat haar verzekeringsmaatschappij het verkeerde huis had bekeken, omdat haar dak in prima conditie is. Maar zelfs na een onafhankelijke dakinspectie wilde haar verzekeraar niet van standpunt veranderen.

Het verhaal van Picos staat niet op zichzelf. Volgens het Geospatial Insurance Consortium is inmiddels 99% van alle Amerikaanse huizen vanuit de lucht gefotografeerd. Door middel van computeralgoritmen worden automatisch discutabele zaken uitgelicht, zoals beschadigde dakpannen, overhangende boomtakken of niet opgegeven zwembaden en trampolines. Verzekeraars gebruiken deze data vervolgens om risicovolle polissen op te zeggen.

Premies afstemmen op risico’s

Verzekeraars verdedigen deze methode door te stellen dat klanten bij het afsluiten van een verzekering akkoord gaan met inspecties, waarbij luchtfotografie als minder invasief wordt beschouwd dan inspecties aan huis. Ze beweren dat dit hen in staat stelt sneller te reageren op rampen en premies beter af te stemmen op het werkelijke risico van een woning.

“Een huis met een nieuw dak heeft een betere weerstand tegen bijvoorbeeld hagel dan een dak dat al twintig jaar oud is. Wie een ouder dak heeft, zou daarom meer premie moeten betalen,” legt Tom Wilson, CEO van Allstate, uit. Deze benadering leidt er steeds vaker toe dat verzekeringen niet worden verlengd.

Drones en satellieten

Voor het inwinnen van deze luchtfoto’s wordt tot nu toe vooral gemaakt van satellieten, vliegtuigen en zelfs hoogvliegende luchtballonnen. Een probleem is dat de beelden soms verouderd zijn, zoals het geval was bij Cindy Picos. Het komt ook voor dat de luchtbeelden niet goed geïnterpreteerd worden. Zo werd een opstalverzekering van een boer niet verlengd omdat er takken over zijn boerderij zouden hangen, maar dat bleken slechts schaduwen te zijn.

Om toch over zo actueel mogelijke en gedetailleerde beelden te kunnen beschikken, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van drones. Die kunnen dankzij hun lage vlieghoogte en hoogwaardige camera’s haarscherpe opnames maken van huizen en tuinen. Ze zijn bovendien laagdrempelig in te zetten. Maar het blijft niet bij alleen drones. Dankzij nieuw gelanceerde satellieten moet het vanaf 2030 mogelijk worden om dagelijks over actuele opnamen van het hele land te kunnen beschikken.

‘Orwelliaanse toestanden’

Critici, waaronder consumentenorganisaties, waarschuwen voor de beperkte mogelijkheden voor klanten om deze beelden te betwisten en uiten zorgen over de privacyinbreuk die deze nieuwe vormen van surveillance met zich meebrengen. “Het is een beetje Orwelliaans, als een eigendom dagelijks met hoge resolutie in de gaten kan worden gehouden”, zegt Douglas Heller, directeur verzekeringen van de Amerikaanse consumentenbond.

“Veel mensen zouden er waarschijnlijk bezwaar tegen hebben dat hun huizen en tuinen van bovenaf in de gaten worden gehouden als ze de keuze krijgen”, zegt Heller, daarbij verwijzend naar de relatief trage acceptatie van kortingen door klanten omdat ze autoverzekeraars hun rijgedrag laten volgen. “Een deel van de strategie van de sector is om elke situatie te vermijden waarin consumenten ‘ja’ of ‘nee’ kunnen zeggen tegen dit soort spyware-benadering van acceptatie en beoordeling”, aldus Heller.

(coverfoto ter illustratie – CC BY SA 4.0, Grendelkhan)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier