Productnieuws

DJI Air 2S krijgt langverwachte C1-certificatie

Goed nieuws voor de bezitters van de DJI Air 2S drone. Deze populaire drone heeft eindelijk de langverwachte C1-certificatie ontvangen, een belangrijke stap in het voldoen aan de nieuwe Europese regels voor drone-operaties onder de Open subcategorie A1. Deze certificering vereenvoudigt de regelgeving voor dronegebruikers aanzienlijk, aangezien het vliegen nabij mensen nu met minder beperkingen gepaard gaat.

Updateproces

Voordat gebruikers het C1-label kunnen aanvragen, moet er eerst een firmware-update worden uitgevoerd. De updateprocedure voor de DJI Air 2S, samen met de RC N1 of RM330 controller, is eenvoudig en kan geheel via het menu van de DJI Fly-app worden uitgevoerd. Gebruikers kunnen tijdens de update ook de meteen Fly Safe-database bijwerken.

Om de C1-certificering te activeren, moet er een aanvraag worden gedaan vanuit het Service menu. Zodra de aanvraag is voltooid, ontvangen drone-eigenaren per post een envelop met de nodige instructies en de nieuwe C1-stickers, die op specifieke delen van de drone geplakt moeten worden om aan de certificeringsvoorwaarden te voldoen. Vervolgens moet een foto van de drone met daarop de stickers naar DJI worden gestuurd. Na goedkeuring wordt het certificaat opgestuurd.

Certificaat

Hoewel het toezenden van de stickers en het C1-certificaat enige tijd kan duren, is het resultaat een grotere flexibiliteit en eenvoudiger gebruik van de DJI Air 2S in overeenstemming met de Europese wetgeving. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor recreatieve vliegers, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor professioneel gebruik: een DJI Air 2S met C1-label mag kortstondig boven mensen (geen menigten) en bebouwing vliegen. Dronegebruikers wordt aangeraden het certificaat mee te nemen tijdens het vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

14 gedachten over “DJI Air 2S krijgt langverwachte C1-certificatie

 • Bart Meyvis

  Ik kom helaas niet verder dan de update van de AIR 2S. Als iemand tips heeft hoe het proces om een C1 certificaat te bekomen dan verder loopt, mag hij het me altijd laten weten. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Als je de fly-app opstart :

   Verschijnt in het Menu van de fly-app bij opstartten een service icoon (hartje).
   Niet direct doorklikken naar ” Vliegen maar”
   Dat hartje aanklikken en de stappen volgen, ik heb het zojuist gedaan en ging perfect.

   gr T

   Beantwoorden
   • Jannes Spoelman

    Ik kom helaas ook niet verder dan de updates,mijn rc controller is een RM 500 kan iemand mij verder helpen .B.V.D.Groeten Jannes

    Beantwoorden
   • Bart Meyvis

    Voor de zekerheid maar even een update van de Fly-app gedaan en daarna kwam ik meteen het hartje tegen. Daar ging het dus fout bij mij. Super eenvoudig daarna! Applicatie doorgestuurd. Bedankt, Ton!

    Beantwoorden
 • Wat maakt het verschil dat de update wel bij de Mavic air 2 “S” komen en niet bij de versie ervoor? Ik heb dus de air 2 alle papieren die er voor zijn alleen geen c1 update wat is dan het verschil ?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Als jij de Air 2S wilt gebruiken in Open subcategorie A1, dan moet je zorgen voor de C1-update.

   Zonder C1-label mag je deze drone sinds 1-1-2024 alleen maar gebruiken in Open subcategorie A3, op minstens 150m afstand van bebouwde gebieden, industriegebieden, etc.

   Je hebt in beide gevallen het basis dronebewijs A1/A3 nodig.

   Beantwoorden
   • Klopt maar wat maakt het verschil tussen de mavic air 2 en de air 2s.

    Beantwoorden
    • Dat is dus het verschil. Wel of geen label hebben. Ik snap dat je graag de Mavic Air 2 ook met C1 zou willen zien, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk nooit gebeuren. Of het qua specs of componenten niet zou kunnen? Geen idee. Maar reken er maar op dat die geen c1 label graat krijgen.
     Ik ben in ieder geval heel blij met deze update voor mijn air2s. En nu ga ik eerst mn Avata 2 testen 🙂

     Beantwoorden
  • van den Herik | Privé Arie

   Goedenavond

   Ik heb de Mavic Air 2. Inderdaad komt er het hartje tevoorschijn. Dan een optie CX-label aanvragen. Na een poosje geeft-ie ‘this product doesn’t support CE certification’

   Beantwoorden
   • Avatar foto Wiebe de Jager

    De Mavic Air 2 krijgt helaas geen C1-ondersteuning.

    Beantwoorden
  • Die komt per post naar je toe. Als het goed is heb je een adres in moeten vullen. Ik kreeg ook de melding dat zoiets een dag of 20 kan duren.
   Eigen ervaring is dat het veel sneller gaat.

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Heb een mavic air 2s en heb de update gedaan maar krijg geen service icoontje. Verscheidene keren geprobeerd maar krijg het niet. Hoe nu verder. Iemand een idee?

  Beantwoorden
 • Weet iemand hoe/waar je de foto’s van je air2s met C1 stickers moet uploaden of toesturen naar dji?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier