Incident

Vakantievlucht vanuit Eelde omgeleid na melding over drone bij vliegveld Las Palmas

Een vakantievlucht vanaf vliegveld Eelde in Groningen moest vrijdagavond uitwijken naar Fuerteventura omdat er bij Las Palmas een drone was gesignaleerd. Meerdere vluchten moesten worden omgeleid. De verstoring duurde in totaal anderhalf uur. Volgens de luchtverkeersleiding werd de drone eerst waargenomen door de bemanning van een vliegtuig en vervolgens ook door het luchthavenpersoneel.

Drone dicht bij landingsbanen

Het incident begon toen piloten van een nabijgelegen vlucht een drone opmerkten dicht bij de landingsbanen. Dit leidde tot een onmiddellijke stopzetting van het vliegverkeer, waarbij Aena, de organisatie die Spaanse luchthavens beheert, direct reageerde. Veertien vliegtuigen werden omgeleid naar nabijgelegen eilanden zoals Tenerife en Fuerteventura. Daaronder was ook een vakantievlucht van TUI, vertrokken vanaf Groningen Airport Eelde.

Naast de technische staf van Aena werkten luchtverkeersleiders, veiligheidsdiensten en personeel van Enaire samen om de veiligheid te herstellen en de normale bedrijfsvoering zo snel mogelijk te hervatten. Onder strenge veiligheidsmaatregelen en na grondige controles kon uiteindelijk het vliegverkeer weer worden hervat, beginnend met de aankomst van vlucht NT 6005 uit Madrid.

Onderzoek

De onderzoekers zijn nu bezig met het achterhalen van de herkomst van de drone en de identiteit van de bestuurder. Als blijkt dat er inderdaad een dronevlucht boven het vliegveld heeft plaatsgevonden, dan zou dat een duidelijke overtreding van de veiligheidsvoorschriften betreffen.

(coverfoto ter illustratie – CC-BY SA Sirujs Enobs)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier