EASA publiceert voorbeeld van PDRA S-01 handboek
Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft een voorbeeldhandboek voor drone-operaties gepubliceerd, specifiek gericht op de PDRA S-01 voor vluchten binnen zichtafstand van de piloot. Dit initiatief, een samenwerking tussen EASA en nationale luchtvaartautoriteiten van de EU, is bedoeld om het autorisatieproces voor drone-operaties in de Specific categorie te vereenvoudigen.
Kiezen voor een PDRA
Drone-operators die actief willen worden in de Specific categorie hebben de keuze uit vier ‘smaken’: standard scenario (STS), pre-defined risk analysis (PDRA), Specific Operations Risk Assessment (SORA) en Light UAS Operator Certificate (LUC). Van deze opties is een STS het meest laagdrempelig: declareren bij de ILT en vliegen maar, binnen de kaders van het gekozen scenario. Van de STS zijn er 2 varianten: STS 01, voor operaties binnen zichtafstand boven gecontroleerd grondgebied, en STS 02, voor BVLOS-vluchten.
Maar de beide STS hebben een belangrijk nadeel: de drone moet voorzien zijn van een klasse-identificatielabel (C5 of C6). En die zijn nog niet in hele ruime mate voorhanden. Daarom kiezen sommige operators voor de volgende optie, een PDRA. Die zijn afgeleid van de STS, maar vereisen wat meer huiswerk. Waaronder het opstellen van een operationeel handboek.
Het operationeel handboek is een cruciaal element tijdens de vergunningaanvraag, aangezien het de procedures beschrijft die de operator heeft ontwikkeld om de operatie veilig uit te voeren. Dit is vooral essentieel voor bedrijven die meerdere dronepiloten in dienst hebben, zodat zij duidelijk instructies kunnen geven over veilige vliegprocedures. Samen met het bewijs van naleving en de opleidingscertificaten vormt het handboek het fundament onder de veiligheidsportfolio van de operator.
Voorbeeldhandboek
Het schrijven van een operationeel handboek is echter een complex proces. Om drone-operators te helpen, heeft EASA nu een voorbeeld van een operationeel handboek voor PDRA S-01 drone-operaties – de meest populaire variant – beschikbaar gesteld. Naast procedurele richtlijnen bevat het handboek ook voorbeeldformulieren voor het loggen van gegevens zoals de status van de drone, vluchtgegevens, en de pilot in command.
Het handboek kan door operators worden aangepast aan hun specifieke behoeften; de te wijzigen passages zijn gemarkeerd in geel. Het handboek moet uiteindelijk inclusief de ingevulde PDRA-tabel bij het aanvraagformulier gevoegd worden. De dronepiloten die in het handboek worden vermeld, kunnen bij diverse opleidingsinstellingen terecht voor een PDRA S-01 certificaat.
Feedback
EASA nodigt alle drone-operators die operaties uitvoeren onder PDRA S-01 uit om het handboek te gebruiken en feedback te geven via drones@easa.europa.eu. Als deze aanpak leidt tot een daadwerkelijke vereenvoudiging van het goedkeuringsproces, overweegt EASA vergelijkbare voorbeelden voor andere PDRA’s te ontwikkelen.