KPN demonstreert service om actuele bevolkingsdichtheid in kaart te brengen
Telecomoperator KPN heeft een dienst gedemonstreerd die professionele drone-operators in staat stelt om real-time inzicht te krijgen in de population density (bevolkingsdichtheid) onder een beoogd vliegtraject. Hierdoor kan de ground risk class (grondrisico) nauwkeuriger worden bepaald. KPN baseert zich hierbij op geanonimiseerde tellingen van het aantal mobiele telefoons in een bepaald gebied.
Bevolkingsdichtheid
Drone-operators die gebruikmaken van de SORA-methodiek om vluchten uit te voeren in de Specific categorie, zullen in de toekomst de factor ‘population density’ moeten meenemen bij het bepalen van het grondrisico. Hoe meer mensen zich in een gebied bevinden, hoe groter het risico, en hoe strikter de veiligheidsmaatregelen moeten zijn. Het probleem is echter dat bevolkingsdichtheid geen statische factor is. Neem bijvoorbeeld een winkelstraat die overdag vol mensen is, maar in de ochtend of avond verlaten lijkt. Of een terrein waar alleen tijdens festivals mensenmenigten voorkomen, en waar anders bijna niemand komt.
Een manier om een goede inschatting te krijgen van de actuele bevolkingsdichtheid is door te meten hoeveel mobiele telefoons er op een bepaald moment in een bepaald gebied actief zijn. Dit soort gegevens kan uitstekend door telecomoperators met een uitgebreid netwerk worden achterhaald. In Nederland is KPN zo’n provider. Het bedrijf introduceert dan ook binnenkort een nieuwe dienst voor drone-operators, gericht op het inzichtelijk maken van de actuele populatiedichtheid.
Grondrisico minimaliseren
Han de Glint, Business Development Manager bij KPN, benadrukt het belang van de nieuwe dienst. “Om het grondrisico te minimaliseren, is inzicht in de bevolkingsdichtheid op de vliegroute essentieel. Om de industrie te ondersteunen en drone-operaties op een veilige manier mogelijk te maken, met minimale operationele risico’s, is dit inzicht van groot belang. Mobiele netwerkoperators kunnen deze informatie op een gedigitaliseerde wijze leveren om zowel de veiligheid van mensen te waarborgen als de veiligheid van drone-operaties te verhogen.”
De nieuwe dienst zal aan de hand van praktijkproeven worden gefinetuned, legt De Glint uit. “We zijn enthousiast om te beginnen met het verstrekken van risicoklasse-indicaties. In de komende periode plannen we de waarde en betrouwbaarheid van de gegevens te valideren op basis van operationele vluchten en verwachten dat dit uiteindelijk zal bijdragen aan veiligere drone-operaties.”
Voortbouwen op andere diensten
De nieuwe dataservice is niet de enige tool die KPN beschikbaar wil stellen aan drone-operators. Vorig jaar introduceerde het telecombedrijf een connectiviteitsservice voor drones, genaamd ‘Drone Connect‘. Deze dienst omvat onder andere mogelijkheden voor besturing, data-uitwisseling en positiebepaling. Dankzij application priority op het 5G-netwerk is het mogelijk om het dataverkeer naar en van de drone voorrang te geven bij drukte op het netwerk.
Daarnaast ontwikkelde KPN een routeplanner voor drones, waarbij rekening wordt gehouden met de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute.