Nieuws

EHang krijgt groen licht voor serieproductie van pilootloze passagiersdrones

EHang, een pionier in de ontwikkeling van luchttaxi’s uit China, heeft van de Chinese luchtvaartautoriteit CAAC groen licht gekregen om haar EH216-S pilootloze passagierstoestellen seriematig te gaan produceren. Daarmee is EHang de eerste ontwikkelaar van elektrische verticaal opstijgende en landende (eVTOL) toestellen voor personenvervoer ter wereld die deze goedkeuring heeft ontvangen.

Kwaliteitsbeheersysteem

De goedkeuring, afkomstig van de Civil Aviation Administration of China (CAAC), is een bevestiging van EHang’s vermogen om een kwaliteitsbeheersysteem voor massaproductie op te zetten dat voldoet aan de nationale luchtwaardigheidsregelgeving. Dit systeem omvat een breed spectrum van processen, waaronder het beheer van grondstoffen en leveranciers, productieorganisatie, kwaliteitscontrole van de productie, pre-leveringstests van toestellen, after sales en onderhoudsdiensten.

De CAAC stelt strenge eisen aan de documentatie en procedures tijdens elke productiefase, om daarmee de traceerbaarheid en veiligheid te garanderen. Elk toestel en iedere component moet strikt voldoen aan de eerder goedgekeurde type-ontwerpen en veiligheidseisen. Het feit dat EHang kan aantonen aan deze strikte normen te voldoen, zowel qua documentatie als productieprocessen, was voor de CAAC aanleiding om groen licht te geven voor serieproductie.

Eerdere mijlpalen

De goedkeuring voor serieproductie volgt op drie eerdere belangrijke mijlpalen op het gebied van luchtwaardigheidscertificering omtrent de EHang EH216-S:’s werelds eerste typecertificaat, productiecertificaat en luchtwaardigheidscertificaat voor een passagiersdrone.

De EH216-S is een elektrisch aangedreven tweepersoons luchttaxi die zonder piloot aan boord kortdurende vluchten kan maken. Het toestel kan onder meer worden ingezet voor toeristische rondvluchten, maar ook interstedelijk personenvervoer behoort tot de mogelijkheden. EHang heeft al meerdere afnemers in diverse klanten aan zich gebonden die de passagiersdrones voor dit doel willen gaan inzetten.

Een test met een toeristische rondvlucht boven Bali. Bron: EHang

Lage-hoogte economie

Heyong Lin, directeur van de afdeling luchtwaardigheid van een regionale afdeling van de CAAC, prees EHang als een toonaangevend bedrijf dat nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maakt. Hij noemde daarbij ook de rol van de Chinese luchtvaartautoriteit: “Onze toewijding aan het ondersteunen van EHang benadrukt het streven van de CAAC naar de ontwikkeling van een hoogwaardige, lage-hoogte economie.”

Volgens Huazhi Hu, oprichter, voorzitter en CEO van EHang, is het productiecertificaat een cruciale stap naar commerciële operaties. “Onze visie is om wereldwijd veilige, betrouwbare en autonome eVTOL-luchtvaartuigen te introduceren, die veilige, autonome en milieuvriendelijke luchtmobiliteitsdiensten mogelijk maken. Met dit productiecertificaat als startpunt is EHang klaar om de productie en levering op te schalen om te voldoen aan de groeiende marktvraag.”

Marktintroductie

EHang is van plan om de EH216-S met een verkoopprijs van ongeveer $332.000 per toestel op de Chinese markt te brengen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier