Nieuws

Gemeente Deventer gaat vaker drones inzetten na succesvolle proefperiode

In de stad Deventer worden drones steeds vaker ingezet voor inspecties van bouwprojecten, herinrichtingsplannen en monumentenzorg. Deze werkwijze, die oorspronkelijk startte als een proefproject, is nu een vast onderdeel geworden van de toezichtsstrategie van de gemeente. Op het gebied van privacy hebben bewoners geen kritische vragen gesteld, meldt de gemeente in een jaarverslag.

Toezicht vanuit de lucht

De inzet van drones door de gemeente Deventer vindt zijn oorsprong in een proefproject dat gericht was op het observeren van bouw- en verbouwactiviteiten, evenals andere vergunningsplichtige zaken. Na een succesvolle pilot, waarbij geen significante privacyproblemen aan het licht kwamen, heeft de gemeente besloten deze aanpak voort te zetten. Vorig jaar zijn er 27 drone-operaties uitgevoerd, variërend van controle op herinrichtingsplannen tot inspecties van monumentale panden.

Voorafgaand aan het proefproject werden er door de SP kritische vragen gesteld met betrekking tot mogelijke privacyschendingen. Deze zorgen zijn echter door de gemeente en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangepakt, waarbij is verzekerd dat de drones uitsluitend gericht zijn op objecten en niet op personen. In gevallen waar onverhoopt toch personen in beeld komen, worden persoonsgegevens onherkenbaar gemaakt.

Meer inzet verwacht

De belangrijkste voordelen van het gebruik van drones in Deventer omvatten efficiëntie en veiligheid. Drones bieden een uniek perspectief dat vaak sneller en gedetailleerder is dan traditionele methoden. Bovendien is het gebruik van drones minder invasief en kunnen inspecties worden uitgevoerd zonder veel overlast te veroorzaken.

Gezien de succesvolle implementatie en de potentiële voordelen, plant de gemeente Deventer dit jaar een aanzienlijke uitbreiding van het dronegebruik, met een verwachte toename tot 120 vluchten. Deze zullen niet alleen gericht zijn op bouwtoezicht, maar ook op de inspectie van reclame-uitingen en mogelijk tijdens evenementen.

(coverfoto: still uit uitlegvideo Gemeente Deventer)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier