Nieuws

Zorgen over Franse anti-drone systemen voor Olympische Spelen 2024

Met minder dan 100 dagen te gaan voordat Parijs de Olympische Spelen van 2024 organiseert, zijn er groeiende zorgen over de effectiviteit van het anti-dronesysteem dat bedoeld is om de Franse hoofdstad te beschermen tegen mogelijke terreuraanslagen. Dat meldt France 24. Recente tests hebben zorgwekkende gebreken aan het licht gebracht in het systeem, aldus verschillende veiligheidsbronnen.

Ondermaatse prestaties

Het anti-dronesysteem, genaamd Parade, is speciaal ontwikkeld voor de beveiliging van het Parijse luchtruim gedurende de Olympische en Paralympische Spelen van 26 juli tot 8 september. Echter, tijdens een test in maart presteerde het systeem slechter dan verwacht, zo melden Franse media.

Volgens een waarnemer van de oefening “Coubertin LAD 2” kon het Parade-systeem drones stoppen, maar binnen een veel kleiner bereik dan verwacht. Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné merkte op dat het systeem nog slechter presteerde dan tijdens de eerste oefening “Coubertin LAD 1”. Toen werd binnen een straal van 800 meter slechts 1 op de 3 ongewenste drones gedetecteerd.

Detectie en neutralisatie

Het systeem is ontworpen om drones te detecteren, te identificeren en te neutraliseren. Een scenario waarbij een zwerm explosieve drones over de 300.000 toeschouwers vliegt tijdens de openingsceremonie op 26 juli langs de Seine, is een nachtmerriescenario voor de Franse politie.

Het Franse consortium van defensiebedrijven Thales en CS Group, ontving in april 2022 een contract ter waarde van €350 miljoen voor een periode van 11 jaar voor de ontwikkeling van dit anti-dronesysteem. Parade bestaat uit een set radars (waaronder een systeem van het Nederlandse bedrijf Robin Radar) en camera’s die de dreiging kunnen detecteren en karakteriseren. Ook is het systeem in staat om radiosignalen te analyseren.

Het systeem voorziet ook in tegenmaatregelen, zoals jammen of het in de lucht onderscheppen van drones door middel van politiedrones met vangnetten. Als laatste redmiddel kunnen drones ook worden neergeschoten, maar dat heeft als nadeel dat vallende brokstukken alsnog een gevaar opleveren.

Oplevering vertraagd

Ondanks deze technologieën, zijn de recente resultaten zorgwekkend. De levering van de zes Parade-systemen, oorspronkelijk gepland voor juni 2023, is al enkele maanden vertraagd. Dit heeft de Franse Senaatscommissie voor Defensie ertoe aangezet om eind 2023 een onderzoeksmissie te starten.

Met nog maar weinig tijd over tot de Spelen, twijfelen sommige beveiligingsbronnen of Thales en CS Group de gebreken op tijd kunnen verhelpen. De Franse luchtmacht overweegt alternatieven, waaronder enkele anti-dronesystemen van Hologarde, een dochteronderneming van de Parijse luchthavenexploitant Groupe ADP.

Een militair richt een jammer op een ongewenste drone. Bron: mil.gov.ua.

Stedelijke omgeving ‘uiterst lastig’

Ondanks extra beveiligingslagen, blijft de uitdaging om Parijs vrij van drones te houden tijdens de openingsceremonie aanzienlijk. “Voor een anti-drone radar is een stedelijke omgeving uiterst lastig,” zegt defensieconsultant Marc Chassillan.

Momenteel is het plan om de openingsceremonie op de Seine te houden, wat een primeur zou zijn voor de Olympische Spelen buiten een stadion. President Emmanuel Macron heeft echter gesproken over een plan B en C, mocht de veiligheidsdreiging te groot worden.

Een badge van de Franse anti-drone eenheid

(coverfoto: Anne Jea, CC-BY SA / Thales)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier