Productnieuws

Nieuwkomer Anzu Robotics introduceert cyberveilige Mavic 3 Enterprise-klonen in de VS

Als reactie op het mogelijk instellen van een verkoopverbod voor DJI drones in de Verenigde Staten heeft het onlangs gestarte bedrijf Anzu Robotics een tweetal opmerkelijk producten geïntroduceerd. Het gaat om drones die hardwarematig gebaseerd zijn op de DJI Mavic 3 Enterprise. Maar de drones worden niet in China gefabriceerd en bovendien voorzien van Amerikaanse software.

Raptor en Raptor T

De twee drones die Anzu Robotics introduceert op de Amerikaanse dronemarkt betreffen de Raptor en Raptor T. Afgezien van de opmerkelijke kleurstelling zijn de drones een kloon van de DJI Mavic 3 Enterprise en Mavic 3 Thermal. Voor de ontwikkeling heeft Anzu Robotics een strategische licentieovereenkomst met DJI gesloten.

Qua specificaties zijn Anzu’s drones volledig gebaseerd op het DJI Mavic 3 Enterprise platform. De camera van de Raptor bevat een 4/3” 20 MP CMOS sensor en een 56x hybride zoomcamera voor 12MP afbeeldingen. De Raptor T combineert 1/2-inch 48MP en 12MP camera’s met een 640×512 hoge-resolutie warmtebeeldcamera, ook met 56x hybride zoommogelijkheden. Beide drones bieden 45 minuten vliegtijd, een bereik tot 13 km, en een optionele RTK module.

Not made in China

Doordat de drones niet in China worden gemaakt en geen software van DJI draaien, hoopt het bedrijf tegemoet te komen aan geopolitieke ontwikkeling en eisen op het gebied van cybersecurity.

Een belangrijk verschil is dat de software die Anzu-drones aanstuurt volledig in de VS is ontwikkeld, door een samenwerking met Aloft Technologies, een bedrijf dat bekend staat om zijn samenwerking met de Federal Aviation Administration (FAA) op het vlak van traffic management en de B4UFLY app. Aloft verwerkt via die app in de VS meer dan twee derde van alle autorisatie-aanvragen voor dronevluchten in gecontroleerd luchtruim.

Om zich verder te distantiëren van met China gerelateerde handels- en geopolitieke spanningen, wordt de eindassemblage van Raptor-drones gedaan in Maleisië. De drones worden vervolgens verzonden naar Anzu’s hoofdkantoor in Austin, Texas, waar de firmware wordt geïnstalleerd en kwaliteitscontroles worden uitgevoerd.

Eigen besturingsapp

In plaats van DJI’s Pilot app, worden Raptor-drones aangedreven door de Aloft Air Control app, in overeenstemming met de regelgeving van de Federal Aviation Administration over het gebruik van het luchtruim. Met Aloft als ontwikkelingspartner zijn pre-flight checklists die veilige en legale vluchten garanderen, directe CTR-autorisatie en andere essentiële vloot- en pilotenbeheercapaciteiten al ingebouwd in het systeem.

Alle door de drones vastgelegde data wordt lokaal opgeslagen op de SD-kaart van de drone zelf, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang tijdens de transmissie wordt geminimaliseerd. Daarnaast wordt alle vluchtdata opgeslagen door Aloft versleuteld met AES-256 encryptie, een robuuste beveiligingsstandaard die de vertrouwelijkheid en integriteit van de data waarborgt.

Gegevensbescherming prioriteit

“Deze platformen voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie,” zegt Randall Warnas, CEO van Anzu Robotics. “Met onze strategische productie- en softwareontwikkelingspartnerschappen en onze toewijding aan veiligheid, transparantie en prestaties, zijn we ervan overtuigd dat onze drones zullen voldoen aan de uiteenlopende behoeften van openbare veiligheidsinstanties en industrieën in het hele land.”

Jon Hegranes, oprichter en CEO van Aloft Technologies, voegt toe dat de bedrijven prioriteit geven aan de integriteit en veiligheid van klantgegevens boven alles. “Aangedreven door Aloft’s geavanceerde software en gehost op onze veilige, binnenlandse servers, zorgen we ervoor dat elke vlucht die is vastgelegd, elk stuk data dat is verzameld, en elke beslissing die is genomen, wordt ondersteund door de hoogste normen van gegevensbescherming en privacy,” zegt Hegranes.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De Raptor kost $5.100 terwijl de Raptor T een prijskaartje krijgt van $7.600 in de VS. Deze prijzen zijn hoger dan die de Mavic 3 Enterprise-modellen van DJI, maar liggen aanzienlijk onder die van Amerikaanse alternatieven zoals die van Skydio en Teal Drones. Onduidelijk is nog of Anzu Robotics plannen heeft om de drones ook in Europa te introduceren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwkomer Anzu Robotics introduceert cyberveilige Mavic 3 Enterprise-klonen in de VS

  • man man man, valt me nog mee dat ze niet een gigantische Amerikaanse vlag er op hebben geprint i.p.v. gewoon groen, dat zou namelijk in betere aarde vallen in het congres….

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier