Angstaanjagende beelden: eVTOL-luchttaxi crasht tijdens demonstratievlucht
Er zijn videobeelden opgedoken van een eVTOL-luchttaxi die een genadeloze crash maakt tijdens een demonstratievlucht. Het zou gaan om een experimenteel toestel van de Zuid-Koreaanse firma V-space. Op de beelden is te zien hoe het toestel eerst ongecontroleerd lijkt te gaan slingeren, waarna het met een harde klap uit de lucht valt. Internationaal maakt de video kritische reacties los.
Crashende eVTOL
Wereldwijd werken diverse bedrijven hard aan elektrisch aangedreven luchttaxi’s die groot genoeg zijn om vracht en zelfs personen te vervoeren. Ook wel aangeduid als eVTOLs – wat staat voor ‘electric vertical take-off and landing’ – beloven deze toestellen een revolutie te veroorzaken op het gebied van stedelijke luchtmobiliteit.
Een van deze spelers is het Zuid-Koreaanse bedrijf V-space. Zij ontwikkelen een door vier propellers aangedreven eVTOL luchtvaartuig dat groot genoeg is om een persoon te vervoeren. Maar tijdens een demonstratievlucht – gelukkig zonder iemand aan boord – ging het onlangs goed mis, zoals op de video te zien is:
Oops pic.twitter.com/XzCoDPPEgj
— Xin Gou (@chineseflyer) April 25, 2024
Reacties
Wereldwijd wordt er door de dronegemeenschap wisselend gereageerd op de video:
“Veiliger dan helikopters vanwege meer propellers… Wacht maar tot we een eVTOL zien neerstorten met mensen aan boord”, schrijft UAVHive op X.
“Dit ziet er natuurlijk helemaal niet goed uit, vooral als het een openbare demonstratie is. Incidenten zullen tijdens het testen voorkomen, maar moeten achter gesloten deuren worden gehouden. Het is echter onduidelijk wat hier is gebeurd, of wat het scenario was”, reageert Stephen Sutton, eveneens op X.
“Toenemende oscillatie lijkt op een probleem met het besturingssysteem. Eng”, zegt Matt BB.
Testen en certificering
De video maakt goed duidelijk waarom het testen en certificeren van eVTOLs cruciaal is. Door uitgebreide testprocedures kunnen potentiële technische problemen, zoals fouten in de besturingssystemen of stabiliteitsissues, vroegtijdig worden geïdentificeerd en opgelost voordat het toestel commercieel ingezet wordt. Dit proces omvat zowel gesimuleerde omgevingstests als daadwerkelijke vluchttests om de betrouwbaarheid en veiligheid van het toestel onder diverse omstandigheden te verifiëren.
Certificering speelt hierbij een sleutelrol; het zorgt ervoor dat elk toestel voldoet aan strikte luchtvaartnormen die door regelgevende instanties zijn vastgesteld. Deze normen omvatten aspecten zoals luchtwaardigheid, mechanische integriteit, en de betrouwbaarheid van de besturingssystemen. Certificering biedt niet alleen een wettelijke garantie van de veiligheid van het toestel, maar bouwt ook vertrouwen op bij zowel potentiële passagiers als bij exploitanten.