Incident

Opmerkelijke fly-away: DJI Avata schiet ongecontroleerd naar ruim 1 km hoogte

Een Chinese bezitter van een DJI Avata FPV-drone kreeg onlangs de schrik van zijn leven. De drone, waarvan de maximale hoogtelimiet door de piloot was ingesteld op 120 meter, schoot plotseling omhoog naar een verbijsterende hoogte van 1.287 meter, ver boven de veilige en wettelijk toegestane limieten. Daarna viel het toestel uit de lucht en kon niet meer worden teruggevonden.

1.287 meter hoog

Het incident vond plaats op een heldere ochtend. De DJI Avata, waarvan onlangs een opvolger is gepresenteerd, begon plotseling met hoge snelheid te stijgen, ondanks pogingen van de bestuurder om de controle terug te krijgen. Helaas kwam er geen respons op de controlecommando’s, wat leidde tot een ongecontroleerde stijging tot de drone uiteindelijk uit het zicht verdween en later neerstortte op een onbekende locatie.

Uit de opgenomen videostream blijkt dat de drone uiteindelijk een hoogte bereikte van maar liefst 1.287 meter, ruim een kilometer boven de toegestane vlieghoogte. Ook dreef de drone horizontaal af tot een afstand van ruim 1,5 km. Op dat moment was de accu zo goed als leeg en raakte de verbinding verbroken.

Zeldzaam

Fly-aways als deze zijn gelukkig uiterst zeldzaam. Drones worden steeds betrouwbaarder en tegenwoordig zijn zelfs consumentendrones voorzien van meerdere veiligheidsfuncties die moeten voorkomen dat een drone er ongecontroleerd vandoor gaat. Sommige professionele drones zijn uitgerust met een flight termination system (FTS) als extra noodmaatregel in geval van een fly-away.

Een DJI Avata van de eerste generatie.

(bron: SB-DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Opmerkelijke fly-away: DJI Avata schiet ongecontroleerd naar ruim 1 km hoogte

  • Misschien,… Heel misschien is beeld data doorgestuurd naar het westen??? 😉

    Beantwoorden
  • Exact hetzelfde meegemaakt met de Avata 1, maar hij bleef op de 500 meter steken. Was niet meer te besturen. Kwam zelf terug middels RTH. Melding gemaakt bij DJI maar is er geen opvolging aan gegeven. Probleem was opgelost met nieuwe remote. Had het probleem ook in de simulator.

    Beantwoorden
  • Enorme uitzondering natuurlijk. Helaas heb je wel eens last van een storing, dat gebeurd overal waar computers worden gebuikt, zelfs op Mars…
    Wel jammer dat dit dan zo in de media komt. Dat komt het beeld van drones ‘die bij het merendeel van onwetende mensen toch al in een slecht daglicht staat’ niet ten goede.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier