Productnieuws

Aan de slag met fotogrammetrie: RealityCapture 1.4 nu gratis beschikbaar

Goed nieuws voor dronepiloten die aan de slag willen met fotogrammetrie, het maken van 3D-modellen op basis van luchtfoto’s. De onlangs gelanceerde versie 1.4 van het populaire softwarepakket RealityCapture is namelijk gratis te gebruiken voor individuele gebruikers en kleine bedrijven. De software kan worden geïnstalleerd via de Epic Games Launcher.

3D-modellen maken

Fotogrammetrie is een techniek waarbij verschillende foto’s worden gebruikt om 3D-modellen van objecten en omgevingen te creëren. Deze technologie heeft een revolutionaire sprong voorwaarts gemaakt met de komst van drones. Drones hebben het verzamelen van gegevens via fotogrammetrie toegankelijker en efficiënter gemaakt. Vanuit de lucht kunnen immers gemakkelijk foto’s worden gemaakt vanuit allerlei verschillende hoeken.

Drones uitgerust met hogeresolutiecamera’s kunnen over een gebied vliegen en tientallen, honderden of zelfs duizenden foto’s nemen die vervolgens kunnen worden gebruikt voor het maken van nauwkeurige 3D-modellen (zoals onderstaand voorbeeld) en kaarten. Deze methode is bijzonder nuttig in sectoren zoals landmeting, landbouw, bosbouw, mijnbouw en stadsplanning, waar nauwkeurige en regelmatige metingen essentieel zijn.

RealityCapture

Om de foto’s van objecten of hele gebieden om te zetten in 3D-modellen is speciale software nodig, zoals RealityCapture. Deze stelt gebruikers in staat om complexe omgevingen snel en nauwkeurig vast te leggen en om te zetten in digitale 3D-modellen.

Dit proces begint met het in kaart brengen van een gebied met een drone, waarbij foto’s worden gemaakt vanuit verschillende hoeken en op verschillende hoogtes. Deze foto’s worden vervolgens geüpload naar de RealityCapture-software, die de beelden verwerkt met behulp van krachtige algoritmen om nauwkeurige 3D-representaties te creëren.

Deze technologie biedt diverse toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld, in de bouwsector kunnen ingenieurs en architecten gebruikmaken van drones en RealityCapture om bestaande gebouwen of constructies te scannen en nauwkeurige 3D-modellen te produceren voor renovatie- of onderhoudsplannen. In de archeologie maakt het mogelijk om opgravingssites snel te scannen en de verzamelde gegevens te gebruiken voor educatieve doeleinden of voor het behoud van historische sites.

Gratis te gebruiken

Met de introductie van versie 1.4 van RealityCapture is ook het prijsmodel aangepast. De software is vanaf nu gratis te downloaden (helaas alleen met ondersteuning voor Windows op dit moment) voor individuele gebruikers en kleine bedrijven. Voor wie nog geen ervaring heeft met drone mapping is ook een gratis tutorial beschikbaar.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Aan de slag met fotogrammetrie: RealityCapture 1.4 nu gratis beschikbaar

 • Kleine opmerking: deze versie vereist een NVIDIA grafische kaart met 1GB VRAM. Dus op mijn (verouderde) Macbook PRO met AMD Radeon werkt het niet 🤷
  Alternatieven die wel correct op oudere laptops werken zijn 3D Zephyr (Windows) of WebODM (MacOS of windows)

  Beantwoorden
 • Hallo, ik zit er aan te denken om een drone aan te schaffen, waarmee ik eenvoudig oppervlakten kan opmeten van stukken grond waarop Japanse duizendknoop groeit (doe in bestrijding van Invasieve exoten)
  Wat zou ik hiervoor nodig hebben aan drone en software? Hoeven niet superscherpe beelden te zijn. De plant val op zich al goed genoeg op.
  Wil de plant in kaart brengen en een veiligheidmarge om de groeiplek hebben van 2 meter vanaf het punt waar de stengels uit de grond komen. Heb nog geen ervaring met vliegen met drone.
  Vaak ook in bebouwde omgeving. Hoor graag wat ik het beste kan aanschaffen. Gr, André

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo André, je reageert nu op een artikel. Je kunt je vraag het beste even stellen op het forum http://www.dronepilots.nl, daar heb je meer kans op nuttige reacties. Je vraag is niet heel eenvoudig te beantwoorden. De techniek is 1 ding, maar de privacytechnische implicaties van je vraag zijn nog veel belangwekkender om over na te denken, zeker in de bebouwde kom.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier