Incident

Droneshow in China verstoord door plotselinge storm; meer dan 400 drones kwijt

Een droneshow boven een themapark in de Chinese stad Nanning is onlangs op een vervelende manier verstoord geraakt door een plotseling opkomende onweersbui met sterke windstoten. Meer dan 400 drones werden oncontroleerbaar meegevoerd door de wind. Na een nachtelijke zoekactie zijn slechts enkele toestellen teruggevonden. De schade kan oplopen tot meer dan een kwart miljoen euro.

Opkomende wind

De massale fly-away vond plaats in de nacht van 4 mei tijdens een droneshow boven het Fantawild Asian Legend themapark in Nanning, de hoofdstad van de autonome regio Guangxi. Een heftige storm met sterke windstoten, bliksem en donder zorgde ervoor dat een groot deel van de drones oncontroleerbaar werd. De show werd abrupt beëindigd, maar helaas kon niet voorkomen worden dat meer dan 400 drones werden meegevoerd door de wind.

Het moment dat honderden drones door een harde windvlaag afdrijven.

Volgens de teamleider van de droneshow werd er direct gestart met het bergen van de verdwaalde drones, die verspreid waren geraakt tussen twee bruggen. Echter, lang niet alle drones werden teruggevonden. De verloren drones, elk ter waarde van ongeveer 7.000 yuan (circa 900 euro), vertegenwoordigen een aanzienlijke schadepost. De totale schade kan oplopen tot meer dan 2 miljoen yuan (250.000 euro) als niet alle drones worden teruggevonden.

De organisatie heeft burgers opgeroepen om mee te helpen zoeken. Daarbij werd benadrukt dat de drones niet voorzien zijn van camera’s en alleen gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van lichtshows, en dat ze dus niet interessant zijn om zelf te houden. Elke drone is voorzien van een QR-code die gescand kan worden voor de contactgegevens van de organisatie. Inmiddels hebben enkele burgers al toestellen geretourneerd.

De organisatie kon slechts een klein aantal drones terugvinden.

Invloed van het weer

Het incident benadrukt een gevoelig aspect van droneshows: de invloed van extreme weersomstandigheden. Vaak staan organisatoren onder hoge druk om een show door te laten gaan, zelfs als de weersomstandigheden niet ideaal zijn. Maar snel veranderende weersomstandigheden kunnen leiden tot een onbeheersbare situatie, waarbij de deelnemende drones zelfs geen noodlanding meer kunnen uitvoeren.

Het is overigens niet voor het eerst dat een droneshow dramatisch afloopt. Afgelopen zomer landden honderden drones in een rivier bij de Australische stad Melbourne, als gevolg van een technische storing. En in 2021 stortten tientallen drones neer in Shanghai, ook boven een rivier. Sommige toestellen belandden daarbij op passerende schepen.

(bron: SB-DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Droneshow in China verstoord door plotselinge storm; meer dan 400 drones kwijt

  • Nou, daar kunnen de Chinezen een update variant van deze drones uitbrengen die ook rekening kan houden met een storm. Bij een inkomende storm, zich automatisch in veiligheid brengt, op een vooraf gestelde locatie en dan niet in het water.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier