Video

Kijken: drone filmt hoe babypinguïns vanaf ijsschots naar beneden duiken

Een drone heeft op Antarctica voor het eerst vastgelegd hoe honderden keizerpinguïnkuikens een spectaculaire sprong wagen vanaf een 15 meter hoge ijswand. Deze opmerkelijke gebeurtenis, vastgelegd door wildlife-fotograaf en filmmaker Bertie Gregory, markeert een belangrijke mijlpaal in hun jonge levens. De beelden zullen te zien zijn in de aankomende documentaire van National Geographic, “Geheimen van de Pinguïns”, die in april 2025 in première gaat.

Vliegvlug worden

Elke januari, wanneer de kuikens ongeveer vijf maanden oud zijn, beginnen ze aan het proces van ‘vliegvlug worden’. Hierbij verliezen ze hun dons en maken ze zich klaar om voor het eerst de kolonie te verlaten. Deze overgang omvat de gedurfde sprong in de ijzige wateren van de oceaan, een rite de passage waarbij ze hun zwemvaardigheden testen en op visvangst gaan.

Hoewel wetenschappers eerder hebben waargenomen dat keizerpinguïns van kliffen springen, heeft Gregory dit zeldzame en aangrijpende gedrag voor het eerst op beeld vastgelegd. Met behulp van een DJI Mavic 3 Pro kon hij deze dappere sprongen vastleggen zonder de pinguïns te verstoren of te beïnvloeden.

Twee maanden filmen

Bertie en het productieteam werkten bijna negen weken vanuit een tentenkamp in de buurt van de belangrijkste pinguïnkolonie. Het team werkte twee maanden lang bij temperaturen van min vijf graden en vloog met drones tot aan de uiterste grenzen van hun capaciteiten.

In een verklaring benadrukt National Geographic de uitdagingen die gepaard gingen met het filmen van dit fenomeen, vooral gezien het feit dat de zee-ijsomstandigheden in deze periode van het jaar op hun onstabielst zijn. Het team van Gregory nam uitgebreide veiligheidsmaatregelen om zowel de bemanning als de wilde dieren te beschermen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier