Nieuws

Japans telecombedrijf stationeert 1.000 drones voor noodhulp na aardbevingen

De Japanse telecomgigant KDDI heeft aangekondigd 1.000 drones te gaan stationeren op locaties verspreid over heel Japan. Dit initiatief, in samenwerking met de Amerikaanse dronefabrikant Skydio, moet leiden tot een snellere respons na aardbevingen en andere natuurrampen. Met dit initiatief beoogt KDDI een netwerk van drones op te bouwen dat binnen ongeveer tien minuten na een ramp ingezet kan worden in getroffen gebieden.

Mensen lokaliseren en inspecties uitvoeren

De drones, uitgerust met camera’s en sensoren, zullen ingezet worden voor het lokaliseren van mensen die vastzitten in rampgebieden, en voor inspecties van wegen, bruggen en andere door rampen getroffen infrastructuren. Het fijnmazige dronennetwerk is bedoeld als antwoord op de frequente en vaak verwoestende aardbevingen die Japan teisteren.

Hiromichi Matsuda, directeur bij KDDI, lichtte toe tijdens een persconferentie in Tokio: “Deze drones zullen van cruciaal belang zijn voor het vinden van overlevenden, vooral omdat ze in staat zijn om in het donker te vliegen en uitgerust zijn met temperatuursensoren.” Voor de communicatie met de drones wordt gebruik gemaakt van KDDI’s 5G-netwerk.

Keuze voor Skydio

Als onderdeel van het initiatief investeert KDDI ongeveer 10 miljard yen (ongeveer 60 miljoen euro) in Skydio. Dit bedrijf staat bekend om de toepassing van AI om de autonomie van hun drones te vergroten. Skydio’s meest recente drone, de Skydio X10, is voorzien van meerdere camera’s waaronder een warmtebeeldcamera en kan zowel overdag als ’s nachts zelfstandig navigeren onder uitdagende omstandigheden.

De keuze voor Skydio in plaats van marktleider DJI onderstreept daarnaast de strategie van Japan om meer controle te hebben over essentiële technologieën die van vitaal belang zijn voor de nationale veiligheid en de rampenrespons. De toenemende spanningen tussen de Amerikaanse overheid en DJI worden in dit verband ook genoemd als aanleiding om voor Skydio te kiezen.

Drie jaar

KDDI is van plan deze drone-inzet binnen de komende drie jaar te voltooien. Potentiële locaties voor deze drones omvatten onder meer vestigingen van de winkelketen Lawson, waarin KDDI van plan is een aandeel van 50% te verwerven. KDDI heeft daarnaast aangekondigd reseller te worden van Skydio in 11 landen in de Azië-Pacific regio.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier