Pro

Primeur in België: drone gaat assisteren bij reddingsoperaties op de Noordzee

Deze zomer markeert een spannende primeur voor de Belgische kustwacht. Voor het eerst zal een drone worden ingezet ter ondersteuning van reddingsoperaties op de Noordzee. Dit initiatief maakt deel uit van een grootschalig Europees testproject waarin zowel Frankrijk als België participeren, aangestuurd door het Europese agentschap EMSA (European Maritime Safety Agency).

Diverse scenario’s

Het innovatieve project, dat loopt van 13 mei tot 13 september, biedt de mogelijkheid om de veelzijdigheid en efficiëntie van drones in maritieme dienstverlening te onderzoeken. In België coördineert het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) het project. Zowel België als Frankrijk zal gedurende deze periode de drone wekelijks 20 uur kunnen inzetten.

De drone zal ingezet worden voor een reeks van maritieme taken. Naast het opsporen van kleine bootjes en drenkelingen, zal de drone ook gebruikt worden om milieuverontreiniging en zeezoogdieren te detecteren en visserijcontroles uit te voeren.

Volgens N-VA-parlementslid Bert Maertens toont dit de brede toepasbaarheid van drones in maritieme operaties. Bij incidenten kan de drone ingezet worden om de schade aan schepen gedetailleerd in beeld te brengen en de coördinatie van reddingsoperaties te vergemakkelijken.

Spontane inzetten

Hoewel de huidige testfase voornamelijk gericht is op geplande (oefen)vluchten, wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden voor spontane inzet bij noodsituaties in de toekomst. De veelbelovende resultaten van vergelijkbare initiatieven in de Antwerpse haven onderstrepen het potentieel van drones voor dergelijke toepassingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier