Incident

Chinese dronepiloot de cel in voor filmen vliegtuig vanaf grote hoogte

Een man uit de Chinese provincie Guangdong is recentelijk in detentie genomen nadat hij illegaal een drone bestuurde op een hoogte van 2.400 meter om een passagiersvliegtuig te filmen. Daartoe had hij de softwarematige hoogtebeperking van zijn drone bewust tenietgedaan. Zijn videobeelden trokken snel de aandacht van bezorgde WeChat-gebruikers, die de autoriteiten waarschuwden.

Hoogtebeperking omzeild

Na zijn arrestatie bleek dat de man de hoogtelimieten van zijn drone, een DJI Air 2S, had gehackt om zo een aanzienlijke hoogte te bereiken. Normaal gesproken zijn drones van DJI softwarematig beperkt tot een maximale vlieghoogte van 500 meter of minder, afhankelijk van de locatie. Met zogenaamde NFZ-mods kunnen deze beperkingen echter relatief eenvoudig worden omzeild.

De politie van Zhongshan nam de meldingen over de illegale beelden uiterst serieus en kon de man snel opsporen. Ondanks de ernst van de overtreding werd hij slechts voor vijf dagen vastgehouden in het detentiecentrum van Zhongshan. Velen vonden dat de roekeloze dronepiloot een zwaardere straf had moeten krijgen, gezien de potentiële gevaren die zijn acties hadden kunnen veroorzaken.

Betere beveiligingsmaatregelen

In februari was er ook al commotie over een dronepiloot die een vliegtuig vanaf grote hoogte filmde. Deskundigen suggereren dat het belangrijk is voor dronefabrikanten om de firmware van hun toestellen te updaten met betere beveiligingsmaatregelen die moeten voorkomen dat gebruikers hun drones kunnen modificeren om restricties te omzeilen.

Op de videobeelden die de man online zette is te zien dat de drone notabene waarschuwt voor naderend vliegverkeer (de melding in het rode vlak):

(bron: SB-DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Chinese dronepiloot de cel in voor filmen vliegtuig vanaf grote hoogte

  • Dit soort mensen verpesten het dus voor de mensen die zich wel aan de regels willen houden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier