Pro

Zweedse drone-operator gaat jaarlijks 6.000 km aan hoogspanningslijnen inspecteren

De Zweedse drone-operator Airpelago, een vooraanstaande speler in autonome drone-inspecties, heeft een grote aanbesteding gewonnen van Ellevio, een van de grootste elektriciteitsnetbeheerders van Zweden. De overeenkomst betreft de jaarlijkse inspectie van ongeveer 6.000 kilometer aan bovengrondse hoogspanningslijnen met behulp van autonome drones. De methode bespaart veel CO2 ten opzichte van inspecties vanuit een helikopter.

Uptime maximaleren

Max Hjalmarsson, CEO van Airpelago, benadrukt de voordelen van deze technologie: “Onze samenwerking met Ellevio onderstreept een gedeelde visie voor veiliger, duurzamere en efficiëntere inspectieoperaties. De dronegebaseerde aanpak verbetert niet alleen de kwaliteit van de inspecties, maar stelt Ellevio ook in staat om proactiever onderhoud te plegen en zo de uptime van het net te maximaliseren.”

De keuze voor drones brengt significante voordelen met zich mee, waaronder verbeterde veiligheid en minder overlast voor landeigenaren, wat bijdraagt aan een duurzamere operationele aanpak. Kristian Flinth, manager van Preventief Onderhoud bij Ellevio in Centraal-Zweden, deelt zijn enthousiasme over de inzet van drones: “Door drone-technologie te gebruiken, kunnen we veiligheid verhogen, geluidsoverlast verminderen en onze duurzaamheidsdoelstellingen beter realiseren.”

Helikopters vervangen

Airpelago, met hoofdkantoor in Göteborg, heeft als missie om helikopters te vervangen door autonome drones voor de inspectie van stroomlijnen. Hun softwareoplossing biedt superieure efficiëntie, automatisering en gegevenskwaliteit. Terwijl de overstap naar drones net begint, leidt Airpelago de weg met een schaalbare oplossing. De toepassing van autonome drones omvat niet alleen operationele efficiëntie maar zorgt ook voor aanzienlijke verminderingen van de koolstofdioxide-uitstoot en biedt flexibiliteit en maatwerk bij het verzamelen van gegevens.

Voor een netwerkeigenaar in Zweden, met een netwerkgrootte van 22.000 km, is de vermindering van de koolstofuitstoot door het vervangen van helikopter-gebaseerde inspecties door drones een circa 258 ton per jaar, mits de dronepiloot een elektrische auto gebruikt. Dat blijkt uit berekeningen van Airpelago.

Uitbreiding in de EU

Met een Light UAS Operator Certificate (LUC) dat efficiënte operaties in de EU mogelijk maakt, breidt Airpelago snel zijn activiteiten uit in de regio. Het bedrijf levert complete oplossingen voor uitgebreide en betrouwbare inspecties van hoogspanningslijnen door heel Europa, in samenwerking met toonaangevende analysebedrijven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier