Pro

Kotug International voert succesvolle test uit met Tug Drone

Kotug International heeft onlangs, in samenwerking met Skeye, met succes een test uitgevoerd met een zogenaamde Tug Drone. Tijdens deze demonstratie werd een sleeplijn over een afstand van 400 meter overgebracht van een sleepboot naar het helidek van Heerema’s Thialf kraanschip en vice versa. Deze demonstratie markeert een belangrijke stap voor Kotug in het actief integreren van dronetechnologie in dagelijkse sleepbootoperaties, specifiek voor de levering van een werplijn naar een vooraf bepaalde locatie.

Werplijn overbrengen

Traditioneel positioneren bemanningsleden van sleepboten zich voor en dicht bij het te assisteren schip om de werplijn met de hand te pakken, waardoor ze zich in de gevarenzone bevinden bij de (uitstekende) boeg van het schip. Deze methode brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, waaronder mogelijke verwondingen van het dekpersoneel en schade aan zowel de sleepboot als het geassisteerde schip.

Met de innovatieve Tug Drone levert Kotug de werplijn rechtstreeks aan het te assisteren schip, waardoor de sleepboot veilig naast het schip kan varen in plaats van ervoor. Deze innovatie zorgt voor veiligere en beter gecontroleerde operaties, wat het risico op ongevallen aanzienlijk vermindert.

In het derde kwartaal van 2024 zullen Kotug en Skeye hun eerste Tug Drone-project in Guyana starten.

Eerdere test

Interessant om te vermelden is dat Kotug al in 2017 op het idee kwam om drones in te zetten voor het overbrengen van sleeplijnen. In 2020 experimenteerde het bedrijf voor het eerst met deze innovatieve drone-toepassing, destijds in samenwerking met Delft Dynamics.

Kotug International is een toonaangevend sleepbedrijf met innovatieve oplossingen voor de maritieme sector. Skeye is een expert op het gebied van dronetechnologie en biedt geavanceerde drone-oplossingen voor diverse industrieën. Samen transformeren zij de maritieme sector met veilige en efficiënte technologieën.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier