Video

Bloedstollende dronebeelden: waaghals beklimt de Martinitoren zonder bescherming

In een dronevideo op het Instagram-account Ghost.Affect is te zien hoe een anonieme urban climber zonder enige vorm van veiligheidsmiddelen de Martinitoren in Groningen beklimt. Het doel? Bij zonsopkomst het hoogste punt – 97 meter boven de grond – bereiken. Inmiddels heeft de gemeente Groningen een onderzoek ingesteld naar de levensgevaarlijke stunt.

Met handen en voeten

De video opent met een indrukwekkend shot van de Martinitoren, ook wel d’Olle Grieze genoemd. Op de dronebeelden is te zien hoe iemand zonder hulpmiddelen naar het hoogste punt klimt, enkel met zijn handen en voeten.

De video toont hoe de waaghals, zonder enige vorm van beveiliging, op 97 meter hoogte zelfs één hand loslaat en deze soepel door de lucht beweegt. Ondanks het spectaculaire beeldmateriaal is het belangrijk om te benadrukken dat dergelijke stunts extreem gevaarlijk zijn en absoluut niet herhaald moeten worden.

Anieme klimmer

De beelden roepen veel vragen op, waarop Dagblad van het Noorden besloot contact op te nemen met de maker van de video. Deze klimmer, geheel in zwart gekleed met capuchon en bedekt gezicht, geeft via een chat op Instagram aan dat hij niet uit Groningen komt. Waar dan wel vandaan? „Dat houd ik liever voor mezelf,” aldus de klimmer.

De anonieme klimmer vertelt dat hij al meer dan tien jaar kathedralen, wolkenkrabbers en andere hoge bouwwerken door heel Europa beklimt. De keuze voor de Martinitoren was volgens hem vanwege de “interessante vorm” bovenin. „Ik heb nog niemand anders deze toren zien beklimmen,” voegt hij toe.

Onderzoek

De gemeente Groningen is niet bepaald blij met de stunt. “Dit is in meerdere opzichten totaal onverantwoord. Voor de veiligheid van de persoon zelf, de personen die rondom de toren liepen, maar ook het risico om de toren ernstig te beschadigen,” zegt een woordvoerder van de gemeente in De Telegraaf. De gemeente heeft inmiddels een onderzoek ingesteld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ghost.Affect (@ghost.affect)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Bloedstollende dronebeelden: waaghals beklimt de Martinitoren zonder bescherming

 • Joop H. de Jong

  Kan dit bericht niet gewoon weg.
  Ik vind dat je dit soort, in mijn ogen, idioten, geen podium moet geven.

  Beantwoorden
 • Ja, dat is socialmedia. En wat te denken van de dronepiloot die in de CTR van Eelde vliegt

  Beantwoorden
 • Wiebe, beetje raar(understatement) dat je dit soort illegale praktijken een podium geeft….zowel van de klimmer als van de drone operator

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hallo Erik, de video is geplaatst vanwege de nieuwswaarde van deze stunt. Het feit dat de dronevlucht ook illegaal was, is denk ik nog de minste zorg van de autoriteiten in dit geval…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier