Deze first responder drone stijgt binnen 70 seconden na 112-oproep op
Het Amerikaanse bedrijf BRINC, gespecialiseerd in drone-technologie voor hulpverleners, heeft een nieuwe drone aangekondigd die binnen 70 seconden na een 112-noodoproep kan opstijgen om op een melding af te gaan. Eenmaal aangekomen op locatie kan de drone niet alleen beelden doorsturen naar de meldkamer, maar ook een AED, Epipen of reddingsboei afleveren. Om de drone 24/7 inzetbaar te maken, heeft BRINC ook een bijbehorende dronebox ontwikkeld.
Geïntegreerde DFR-oplossing
De geïntegreerde Drone as First Responder (DFR)-oplossing van BRINC speelt in op de groeiende behoefte aan efficiënte noodhulp, vooral in het licht van personeelstekorten bij de politie. Het Responder-systeem is ontworpen om ongeveer 25% van de hulpverzoeken af te handelen zonder dat er personeel ter plaatse hoeft te zijn.
Blake Resnick, oprichter en CEO van BRINC, zegt het volgende over het systeem: “De lancering van BRINC DFR markeert een cruciaal moment in de evolutie van noodhulp. Ons DFR-initiatief zal het landschap van de openbare veiligheid revolutioneren door hulpverleners te voorzien van mogelijkheden die de responstijden en resultaten bij noodsituaties aanzienlijk verbeteren.”
Een nieuw perspectief op noodhulp
De in Amerika vervaardigde Responder drone kan functioneren als onderdeel van een geautomatiseerd DFR-systeem, een door patrouilles geleid systeem of als handmatig inzetbare eenheid. De drone is uitgerust om diverse levensreddende hulpmiddelen te vervoeren, zoals EpiPens, automatische externe defibrillatoren (AED’s), persoonlijke drijfmiddelen (PFD’s) en naloxon (Narcan). Daarnaast biedt de tweerichtingscommunicatiefunctie verbeterde de-escalatiemogelijkheden tijdens kritieke situaties.
De Responder drone is voorzien van een Full HD-camera met 40x zoom en een 640px thermische sensor, wat helpt bij taken zoals het identificeren van hotspots bij branden en het lokaliseren van personen tijdens zoek- en reddingsoperaties. De drone heeft ook aangepaste markeringen, rode en blauwe lichten en een geïntegreerde sirene.
Ter aanvulling van de Responder drone is er het Responder Station, een geautomatiseerd dockingstation ontworpen voor snelle inzet. Het station beschermt drones tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat ze binnen vijf seconden inzetbaar zijn. Na de missie keren de drones terug naar het dichtstbijzijnde beschikbare station, waar ze binnen 40 minuten van 0 naar 100% worden opgeladen.
Cloudgebaseerde besturing via BRINC LiveOps
Het BRINC LiveOps-softwareplatform bestuurt de DFR-oplossing en is toegankelijk via moderne webbrowsers. De functies omvatten tele-operaties, beheer van district-brede inzet, tweerichtingscommunicatie, augmented reality-overlays, geïntegreerd luchtvaartbewustzijn en een transparantieportaal voor gemeenschapsbetrokkenheid. Het platform integreert ook met bestaande infrastructuur voor openbare veiligheid.
Don Redmond, vice-president van geavanceerde openbare veiligheidsprojecten bij BRINC, benadrukte het belang van deze geïntegreerde aanpak: “Onze volledig geïntegreerde benadering met Responder, Responder Station en BRINC LiveOps onderscheidt ons in de industrie, waardoor naadloze coördinatie en snelle respons in crisistijden mogelijk worden. We verwachten dat onze innovatieve oplossing niet alleen de operationele efficiëntie zal verbeteren, maar ook levens zal redden.”
Inspelen op groeiende vraag
BRINC’s nieuwe oplossing pakt de beperkingen aan van eerdere, ongecoördineerde systemen voor openbare veiligheidsdrones. Met meer dan 500 first response organisaties die al gebruikmaken van BRINC-apparaten en meer dan 150 korpsen die overstappen op drone-implementaties voor 112-oproepen in de stedelijke omgeving, blijft het bedrijf zijn impact uitbreiden. Drie korpsen starten tegen het einde van het jaar met BRINC DFR-programma’s.
Met deze baanbrekende technologie zet BRINC een nieuwe standaard voor snelle en efficiënte noodhulp. De Responder drone, samen met de geavanceerde Responder Station en LiveOps-software, biedt hulpverleners de tools die ze nodig hebben om sneller te reageren en effectiever te opereren, wat uiteindelijk levens kan redden.