Incident

Duitse straaljagerpiloot meldt schade aan toestel na mogelijke botsing met drone

Een Eurofighter Typhoon die vorige week de luchthaven van Manching in de Duitse deelstaat Beieren naderde, is mogelijk in botsing gekomen met een drone. Dat meldt de nieuwzender BR24. De piloot merkte de aanvaring niet op, maar na de landing werd er schade geconstateerd die met een drone in verband wordt gebracht. De Eurofighter is een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen van dit moment.

Incident

De Duitse politie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar een incident, waarbij een Eurofighter vermoedelijk een drone raakte tijdens de landing op Manching Airport, nabij Ingolstadt. Airbus produceert en assembleert daar de Eurofighter-straaljagers voor de Duitse luchtmacht.

De botsing, die de vliegveiligheid van de Eurofighter niet in gevaar bracht, vond plaats op woensdag 22 mei 2024. Het incident werd echter pas op maandag 27 mei gerapporteerd door de politie van Opper-Beieren Noord. Volgens de politie vond de botsing plaats ongeveer 300 meter ten oosten van de landingsbaan, boven een onbewoond gebied. De piloot merkte niets tijdens de vlucht, maar een inspectie na de landing wees op schade, waarvan de omvang nog wordt vastgesteld en niet bekend is gemaakt.

Onderzoek en regels

Aangezien dronevluchten rond de luchthaven verboden zijn, heeft de Duitse politie een onderzoek gestart naar gevaarlijke verstoring van het luchtverkeer en schendingen van de Luchtvaartveiligheidswet. Lokale media melden dat de politie getuigen oproept en een uploadportaal heeft geopend voor het indienen van beelden en video’s.

De politie benadrukt dat drones alleen in de buurt van luchthavens mogen worden gevlogen met toestemming van de luchthavenexploitant. Ongeautoriseerde vluchten vormen een risico voor het luchtverkeer.

(coverfoto: Steve Lynes, CC BY 2.0)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Duitse straaljagerpiloot meldt schade aan toestel na mogelijke botsing met drone

 • Je zult dit als bestuurder van de drone op je geweten hebben.
  Hopelijk kunnen ze deze achterhalen.

  Wat ik wel apart vind is dat de piloot (in zijn mega ultra modern toestel) niets gemerkt heeft en dat ze vervolgens wel weten dat het op 300 meter afstand is gebeurd.

  Gelukkig dat het relatief goed afliep en geen gewonden of erger zijn gevallen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Het is nog niet 100% zeker dat het om een drone ging. Eerst dat maar eens afwachten. Maar de zaak wordt wel zeer serieus genomen.

   Beantwoorden
 • Ik hoop dat er nog een update komt…. Het is veel vaker gebeurd dat een drone onterecht in eerste instantie werd beschuldig!

  Beantwoorden
 • Volgens de politie vond de botsing plaats ongeveer 300 meter ten oosten van de landingsbaan, boven een onbewoond gebied. De piloot merkte niets tijdens de vlucht, maar een inspectie na de landing wees op schade

  Vermoedelijk een drone… specifiek 300 m ten oosten van landingsbaan. De piloot merkte niets… a) aannames b) wat moet je hiervan denken?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier