#advCase studyPro

Case study: drones als sleutel tot efficiëntere inspecties en noodhulp op en rond Chemelot

Het gebruik van drones binnen de industrie en noodhulpverlening blijft evolueren. Bij de dienstverlenende organisatie Sitech, gevestigd op het industrieterrein Chemelot, komen deze twee ontwikkelingen op een logische manier samen. In zijn functie als officier van dienst en met een eigen interesse in drones, speelde Ron Ruijten samen met een aantal enthousiaste medewerkers een belangrijke rol in de ontwikkeling van het droneteam van Sitech, dat zowel wordt ingezet bij calamiteiten als voor inspecties.

Sitech: roots op Chemelot

Dit artikel wordt je aangeboden door Drone Flight Company

Sitech, oorspronkelijk onderdeel van DSM, werd in 2008 opgericht als een onafhankelijke dienstverlenende organisatie. DSM, dat rond 1902 begon met kolenwinning en later uitbreidde met de eerste cokesfabriek, wijzigde eind jaren 90 van koers door over te gaan tot de verkoop van bulkproductie. Sitech is voortgekomen uit de onderhouds- en projectenafdeling van DSM en biedt nu diverse diensten aan bedrijven op Chemelot, waaronder onderhoud, projecten, turnarounds, engineering, security en calamiteitenbestrijding.

Ter ondersteuning van de dienstverlening van Sitech, op het gebied van industriële inspecties en bij calamiteiten, niet alleen op het terrein van Chemelot, maar ook in de wijde omgeving, worden steeds vaker drones ingezet. Officier van dienst Ron Ruijten, die zich vanaf 2015 vanuit eigen interesse in drones begon te verdiepen, speelde daarbij een belangrijke rol. Onder zijn leiding ontstond het droneteam van Sitech. Dit team, opgeleid door de Drone Flight Academy en uitgegroeid tot 13 leden, speelt inmiddels een belangrijke rol als het gaat om incidentbestrijding en in het bieden van snelle en efficiënte inspectiediensten.

Het drone team van Sitech telt inmiddels 13 leden.

Breed inzetbaar

Een belangrijke toepassing van drones betreft het bieden van live streaming video tijdens calamiteiten. Daarnaast richt Sitech zich steeds meer op de analyse en rapportage van beelden voor inspectiedoeleinden. Daartoe werkt Sitech samen met verschillende partners om nieuwe toepassingen en diensten mogelijk te maken. Zo zijn er drones ingezet voor inspecties van geïsoleerde leidingen met behulp van infraroodbeelden, 3D-mapping van installaties, inwendige inspecties (door middel van de Elios 3), et cetera.

De voordelen zijn legio, zegt Ruijten. “Snelle beeldvorming is het grootste voordeel van drones. Dus dat je livebeelden kunt streamen naar de bedrijfsnoodorganisatie en bestrijdings-eenheden tijdens een calamiteit. En je kunt tijdens een inspectie beelden inwinnen die je niet op andere manieren kunt verkrijgen. Sowieso is de kwaliteit van de beeldvorming beter – inspecties worden veiliger, goedkoper, efficiënter. En dat is zeker van belang nu inspecteurs steeds minder goed beschikbaar zijn.”

Eén van de dronepiloten van Sitech bevestigt een payload aan een drone.

Regionale samenwerking

Het droneteam van Sitech wordt niet alleen ingezet op het terrein van Chemelot, maar ook voor ondersteuning van de brandweer en andere nooddiensten in de regio. Daarvoor is Sitech een samenwerking aangegaan met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL). Het team heeft bijvoorbeeld een cruciale rol gespeeld tijdens het recente hoogwater in Maastricht. Zo werd vanuit de lucht gekeken of de woonboten goed op hun plek bleven liggen. Ook biedt het team ondersteuning bij het zoeken naar vermiste personen en bij (natuur)branden en gaslekkages.

Uniek is dat het team zowel opereert vanuit de oude nationale regelgeving voor State Operators als onder een operationele autorisatie naar Europees model. De handboeken en vergunningaanvragen werden verzorgd door Drone Flight Company. Er wordt gevlogen met drones van het type DJI M350 RTK. “Die hebben alle denkbare toevoegingen, van warmtebeeldcamera’s tot en met gassensoren. Een van de drones krijgt als State Aircraft een PH-registratie, waarmee calamiteitenvluchten worden uitgevoerd onder de ROABL. De andere drone zal worden ingezet voor inspecties onder onze eigen exploitatievergunning, op basis van SORA, incl. crossborder-operaties in België en Duitsland”, vertelt Ruijten.

Een drone van het type DJI M350 RTK wordt klaargezet voor een oefenvlucht.

Uitdagingen

Het blijft een uitdaging om de dienstverlening van Sitech onder de aandacht te brengen van bedrijven die op Chemelot gevestigd zijn. “Bedrijven in deze sector zijn soms wat terughoudend als het gaat om dit soort innovaties. Met drones is het zo dat je eerst moet investeren voordat je kunt oogsten. Je moet durf hebben, over de juiste mensen beschikken, en geloven in nieuwe technieken. Traditionele businessmodellen zijn niet altijd van toepassing.”

Er zijn ook operationele uitdagingen. De technologie ontwikkelt zich snel, en het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen in zowel software als hardware is bijna een dagtaak. Waar het team nu nog bestaat uit vrijwilligers, is er een trend richting meer vaste posities binnen het droneteam. Ruijten legt uit waarom dat is. “Onze mensen moeten getraind worden en recurrent zijn. En we moeten mensen voor inspecties kunnen inplannen. Dan ontkom je niet aan vaste FTE’s. Met alleen vrijwilligers die drones erbij doen, kom je er niet.”

Omdat Chemelot binnen de CTR van Maastricht-Aachen Airport ligt, moet er tijdens een drone-inzet contact worden onderhouden met de luchtverkeersleiding. Maar dat verloopt tegenwoordig gesmeerd, aldus Ruijten. “We kunnen ons vrij last minute aanmelden en vliegen. Soms is er niet eens een radiotelefonieverbinding nodig, en volstaat het om telefonisch bereikbaar te zijn.”

Door middel van LiDAR kunnen nauwkeurige point clouds van assets worden verkregen.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst, denkt Ruijten dat er een grote rol is weggelegd voor automatisch vliegende drones, opererend vanuit docking stations. Hierbij zal U-space een belangrijke rol gaan spelen, denkt Ruijten. “En dankzij de recente overname door Ebert HERA kan Sitech niet alleen in Nederland blijven pionieren in het gebruik van drones voor industriële toepassingen, maar binnenkort ook in Duitsland en België.”

Roel van der Wal, directeur van Drone Flight Company, benadrukt de aanzienlijke meerwaarde die de inzet van drones kan bieden op het gebied van brandpreventie en -bestrijding en inspecties, zoals aangetoond door de praktijkervaringen van Sitech: “Drones hebben bewezen een cruciale rol te spelen tijdens calamiteiten en bij het efficiënt uitvoeren van inspecties die anders gevaarlijk of onmogelijk zouden zijn. Onze samenwerking met Sitech laat duidelijk laten zien hoe technologie écht het verschil maakt.”

Om bedrijven bekend te maken met de mogelijkheden en de toegevoegde waarde van drones voor onder andere inspecties en beveiliging, organiseert Drone Flight Company regelmatig informatiebijeenkomsten en demodagen. Neem voor meer informatie hierover contact op via de website: www.droneflightcompany.com of via info@droneflightcompany.com.

Dit artikel wordt je aangeboden door Drone Flight Company, marktleider in het gebruik van drones voor de zakelijke markt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier