Regelgeving

EASA publiceert eerste Easy Access Rules voor U-space

Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid EASA heeft de eerste Easy Access Rules (EAR) voor U-space gepubliceerd. Het document is van belang voor alle partijen die zich bezighouden met de regulering van U-space, een specifiek gedefinieerd luchtruim waarin onbemande luchtvaartuigen zich in de toekomst op een centraal gecoördineerde manier kunnen voortbewegen. Het doel van U-space is om een gestroomlijnde en veilige integratie van drones in het Europese luchtruim mogelijk te maken.

Drie verordeningen

De Easy Access Rules voor U-space omvatten de volgende belangrijke regelgeving:

Verordening (EU) 2021/664 (U-space Verordening): Deze verordening introduceert een kader voor U-space, een luchtruim met specifieke geografische zones voor drones. Operators van onbemande luchtvaartuigen moeten aan bepaalde eisen voldoen en gebruik maken van specifieke diensten om binnen deze zones te opereren.

Verordening (EU) 2023/203: Deze wijzigingsverordening betreft de eisen voor het beheer van informatiebeveiligingsrisico’s die een impact kunnen hebben op de luchtvaartveiligheid. Deze regels zijn van toepassing vanaf 22 februari 2026.

ED Decision 2022/022/R: Deze beslissing introduceert aanvaardbare manieren van naleving (AMC) en richtlijnen (GM) om de implementatie van de U-space Verordening te ondersteunen.

Gebruiksvriendelijke toegang

De EAR voor U-space bieden de toepasselijke EU-regels in een geconsolideerd en makkelijk leesbaar formaat, met geavanceerde navigatiefuncties via links en bladwijzers. Deze regels zijn beschikbaar voor gratis download op de website van EASA in drie verschillende formaten: PDF, voor offline toegang en afdrukken, als online documentatie, met filters en zoekfuncties voor eenvoudige navigatie op computers, tablets en mobiele apparaten, en XML, dat leesbaar is door computersystemen.

EASA benadrukt dat de documenten regelmatig worden bijgewerkt om verdere wijzigingen en evoluties in de inhoud op te nemen.

Belang van U-space

De introductie van de EAR voor U-space is een belangrijke stap richting de integratie van drones in het reguliere luchtverkeer. Door duidelijke en toegankelijke regelgeving te bieden, helpt EASA om een veilige en efficiënte operatie van drones in Europa te waarborgen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de luchtvaart, maar ook voor het bevorderen van innovatie en economische groei in de drone-industrie.

Met de publicatie van de eerste Easy Access Rules voor U-space biedt EASA een belangrijke bron van informatie aan partijen die zich bezig houden met de toekomstige exploitatie van onbemande luchtvaartuigen nabij luchthavens, boven steden en in havengebieden binnen de EU. Voor wie meer wil lezen over U-space publiceerde Dronewatch eerder dit achtergrondverhaal.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier