Pro

Twente Airport neemt als eerste luchthaven systeem voor beheer droneverkeer in gebruik

Twente Airport is de eerste Nederlandse luchthaven waar zowel bemande als onbemande vluchten het luchtruim kunnen delen, dankzij de implementatie van Altitude Angel’s online Approval Services platform. Dit platform stelt drone-operators en in de toekomst eVTOL-piloten in staat om digitaal en eenvoudig een vluchtaanvraag in te dienen en te betalen voor operaties binnen het luchtruim van de luchthaven.

Primeur in Nederland

Het drone innovatiecluster Space53 werkt nauw samen met Twente Airport om dit systeem te introduceren. Door gebruik te maken van Altitude Angel’s Unified Traffic Management (UTM) technologie, zet Twente Airport een belangrijke stap richting een geïntegreerd luchtruim waar bemande en onbemande vluchten veilig gezamenlijk kunnen opereren. Het platform wordt al succesvol ingezet op diverse internationale luchthavens, regionale vliegvelden en heliports in het Verenigd Koninkrijk, maar is nu voor het eerst beschikbaar in Nederland.

Twente Airport staat bekend om zijn uitgebreide en gevarieerde terrein, en fungeert als een testomgeving voor zowel bemande als onbemande vliegoperaties. Het is niet alleen een hub voor commerciële vluchten, maar ook een centrum voor innovaties op het gebied van drone- en eVTOL-technologie. Onlangs diende de luchthaven als gastheer voor oefeningen van de Koninklijke Luchtmacht, de Nationale Politie en Brandweer Twente, waarbij het belang van veilige en efficiënte luchtruimbeheer opnieuw werd benadrukt.

Mike Holsheimer, programmamanager van Space53, licht toe: “Onze dronepartners voeren steeds meer BVLOS-operaties (Beyond Visual Line Of Sight, buiten het directe zicht van de piloot) uit binnen het luchtruim van Twente Airport. Het hebben van één centrale bron voor actuele informatie die zowel bemande als onbemande activiteit toont, is cruciaal voor de veiligheid op en rond het vliegveld.”

Toekomst van luchtruimbeheer

Gerben Groothuis van Twente Airport ziet de implementatie van het Approval Services platform als een essentiële stap naar de toekomst: “Dit platform geeft ons de zekerheid die we nodig hebben om drone-activiteiten naast die van bemande vliegtuigen toe te staan. Naarmate de vraag naar meer onbemande vluchten toeneemt, zullen we met behulp van dit platform onze activiteiten snel, gemakkelijk en veilig kunnen opschalen.”

Paul deHaan, Managing Director van Altitude Angel NL, benadrukt de voordelen van het systeem: “Met de implementatie van Approval Services maakt Twente Airport de volgende generatie luchtruimgebruikers mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van bestaande activiteiten. Bemande en onbemande vliegtuigen kunnen hetzelfde luchtruim veilig delen, mits de juiste platforms en technologie worden ingezet. Approval Services geeft Twente Airport de flexibiliteit om drone-operaties goed te keuren, doordat drone-operators vluchtplannen snel en veilig in kunnen dienen.”

U-space pilotproject

Twente Airport is overigens niet de eerste organisatie in Nederland die experimenteert met de introductie van een systeem voor digitaal luchtruimbeheer. Port of Rotterdam is vorig jaar een uitgebreid U-space Airspace pilotproject gestart in samenwerking met AirWayz, waarbij ook de integratie van bemande en onbemande luchtvaart centraal staat.

(coverfoto: Twente Airport / Archangel12, CC BY SA 2.0)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier