Nieuws

DJI stopt in de VS met synchroniseren van flight logs uit angst voor verbod

Dronemaker DJI stopt deze week met het opslaan van flight logs van Amerikaanse dronevliegers in de cloud. Dit besluit is genomen in aanloop naar een senaatszitting waarin mogelijk wordt besloten tot een totaalverbod op DJI-drones in de Verenigde Staten, vanwege zorgen over het mogelijk lekken van gevoelige informatie via DJI-apparatuur. DJI ontkent alle beschuldigingen, maar neemt voor de zekerheid toch deze maatregel.

Vrees voor lekken van data

De mogelijkheid om flight logs te synchroniseren maakt al jaren deel uit van DJI’s dienstverlening. Zowel recreatieve als professionele gebruikers kunnen hun vluchtgegevens opslaan op DJI-servers, zodat deze behouden blijven bij bijvoorbeeld een overstap naar een nieuw drone-model.

In de VS ligt deze optie echter al enige tijd onder een vergrootglas. De vluchtgegevens kunnen potentieel gevoelige informatie bevatten, zoals locatiegegevens, vliegpaden en lage-resolutie thumbnails van camerabeelden. Hoewel dronepiloten kunnen kiezen om geen gebruik te maken van deze synchronisatie, maken Amerikaanse politici zich toch zorgen over het lekken van data naar China. Dat is niet geheel onterecht: in 2017 bleek dat er honderdduizenden flight logs van gebruikers over de hele wereld benaderd konden worden via een niet goed beveiligde AWS-server. Pas recent werd duidelijk dat daar ook low-res camerabeelden bij zaten.

Verbod voorkomen

In aanloop naar de bespreking van de ‘Countering CCP Drones Act’, die het gebruik van Chinese drones boven Amerikaans grondgebied zou verbieden, heeft DJI nu besloten om de optie voor het synchroniseren van flight logs geheel uit te schakelen in de VS. Vanaf 12 juni zullen dronepiloten een foutmelding krijgen als ze willen synchroniseren, aldus DJI. Over enkele weken zal de optie volledig verdwijnen uit DJI Fly en DJI Pilot 2.

Het is niet ondenkbaar dat de optie om flight logs te synchroniseren op termijn ook internationaal verdwijnt. Niet alleen in de VS, maar ook in andere landen wordt steeds kritischer gekeken naar de cybersecurityrisico’s van het gebruik van Chinese producten zoals drones, routers, beveiligingscamera’s en zelfs auto’s.

Social media campagne

De beleidswijziging betreffende het opslaan van flight logs staat overigens niet op zichzelf. DJI heeft inmiddels een grootschalige social media campagne gestart waarin gebruikers worden opgeroepen zich uit te spreken tegen een totaalverbod op het gebruik van Chinese drones. Verder ontkent DJI op het corporate blog alle beschuldigingen die de afgelopen jaren tegen het bedrijf zijn geuit.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier